SP: Bariéry podnikání z pohledu manažerů - nestabilní legislativa, byrokracie, nedostatek lidí

13.04.2016 19:36

Mezi finalisty 23. ročníku soutěže MANAŽER ROKU se v březnu 2016 uskutečnila anketa, jedno z témat se týkalo jejich pohledu na kvalitu podnikatelského prostředí.

SP: Bariéry podnikání z pohledu manažerů - nestabilní legislativa, byrokracie, nedostatek lidí
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Nestabilní legislativa - příliš časté změny a stále ještě nekvalitní právní prostředí, včetně nedostatečné vymahatelnosti práva – to je hlavní bariéra podnikání v České republice pro více jak třetinu tuzemských manažerů. Vyplývá to z aktuální ankety mezi finalisty soutěže Manažer roku, jejíž vítězi budou vyhlášeni již 21. dubna v pražském Paláci Žofín. S tím souvisí i to, že více jak desetině manažerů vadí nestabilní politické a ekonomické prostředí. „Jsme svědky přebujelosti předpisů - stačí se podívat na roční počty novelizací a neustálou snahu o zpřísňování postihů. Jen zákon o dani z příjmů byl noveli

zován téměř 150krát, zákoník práce od roku 2006 zaznamenal 40 novel a další změny se projednávají. Vedle toho je problémem legisvakance, tedy čas, který mají podnikatelé na to, aby se na změny připravili. Na tyto a další problémy poukazujeme a tlačíme na relevantní instituce,“ uvedla Ludmila Nutilová, poradkyně generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je jedním ze tři vyhlašovatelů soutěže vedle Konfederace zaměstnavatelských podnikatelských svazů a České manažerské asociace.

„Není možné, aby docházelo k neustálým změnám a doplněním, životnost zákonů, vyhlášek a předpisů je někdy příliš krátká,“ uvedl technický ředitel PSD- GDS Aleš Novák.

S legislativou související bariéra je i nadále vysoká míra byrokracie a administrativy. Za výraznou bariéru v podnikání ji považuje pětina manažerů. Zmiňována je i nekompetentnost úředníků a přetrvávající nevyhovující kvalita státní a veřejné správy.

Příznivou zprávou je, že fenomén korupce uvádějí manažeři jako bariéru pro jejich podnikání jen zcela marginální výjimečně.

Téměř dvě pětiny manažerů poukazují na dramaticky se prohlubující nedostatek kvalitních a technicky vzdělaných pracovníků a s tím související nevyhovující vzdělávací systém. „Jedna z velkých bariér je nedostatek mladých, kvalifikovaných lidí se zájmem o technické obory. Proto se tomuto tématu intenzivně věnujeme a hledáme nové a inovativní cesty spolupráce mezi podnikatelským a akademickým prostředím,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Unipetrol Marek Świtajewski.

„Nedostatek kvalitních pracovníků pociťujeme jak v dělnických, tak i v technických profesích. Je třeba od základu změnit systém školství, motivovat žáky a studenty i jejich rodiče ke studiu technických oborů a hlavně začít ihned,“ uvedl Otto Daněk, Předseda představenstva ATAS elektromotory Náchod.

Až desetina manažerů si stěžuje na nedostatečnou mobilitu pracovníků, na jejich pohodlnost a nesprávné návyky.

Manažeři kriticky poukazují také na řadu dalších omezení, zhruba desetině vadí dotační politika a nekritické přebírání požadavků Evropské unie.

Jaké jsou bariéry podnikání

(anketa mezi finalisty soutěže MANAŽER ROKU, březen 2016, vážené % odpovědí)

  • nedostatek (technicky vzdělaných) pracovníků 38 %
  • nestabilní legislativa 35 %
  • míra byrokracie, administrativy 20 %
  • nestabilní politické a ekonomické prostředí 12%
  • nedostatečná mobilita pracovníků 10 %
  • pohodlnost, nesprávné návyky pracovníků 10 %
  • dotační politika, nekritické přebírání požadavků EU 10 %

Další informace lze najít na webových stránkách soutěže ZDE, kde jsou uvedeny jak zprávy ze setkávání manažerů, tak i informace o samotné soutěži a o možnosti, jak se do ní pro příští ročník zapojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…