SP ČR: Jiří Cienciala bude ministrem průmyslu a obchodu

06.07.2013 16:15

Ve své funkci ministra se viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR zaměří na zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu.

SP ČR: Jiří Cienciala bude ministrem průmyslu a obchodu
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Jiří Cienciala, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pro výzkum, vývoj a inovace a vzdělávání přijal nabídku předsedy vlády ČR Jiřího Rusnoka na funkci ministra průmyslu a obchodu. Třiašedesátiletý Jiří Cienciala ve funkci vystřídá Martina Kubu (ODS).
 
K důvodu přijetí funkce ministra uvedl, že ji bere jako „dočasnou službu státu”. Rozhodování o nabídce Rusnoka pro něj nebylo snadné. Podle jeho slov především kvůli současné politické situaci i jeho pracovním povinnostem v ostravské Vysoké škole podnikání nebo v Třineckých železárnách. „Ale rozhodl jsem se nabídku na post ministra průmyslu a obchodu přijmout. Beru to jako určitou dočasnou službu státu a jako poslání pro manažera, který má zkušenosti s řešením krizí. Současná situace se podle mého názoru dá považovat za krizi a je potřeba toto období překlenout tak, aby klíčový sektor, jakým průmysl a obchod je, nijak neutrpěl, ale naopak fungoval a posiloval,“ vysvětlil svůj krok Jiří Cienciala s tím, že odmítá jakékoliv případné politizování a intrikaření kolem své osoby a nové pozice.
 
Šéfem železáren byl 14 let, funkci opustil v roce 2011, následně se dostal do dozorčí rady společnosti. Zároveň je rektorem soukromé Vysoké školy podnikání, zasedá rovněž v Radě pro výzkum vývoj a inovace, kterou využívá odstupující kabinet premiéra Petra Nečase. Působí i ve vědeckých radách VŠB - TU Ostrava a Ostravské univerzity.
 
Ve své funkci se chce soustředit na zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu, podporu podnikání a rozvoj spolupráce se školstvím.
 
"Současná situace se dá považovat za krizi a je potřeba to období překlenout tak, aby klíčový sektor, jakým je průmysl a obchod, nijak neutrpěl, ale naopak posiloval," uvedl ke svému novému angažmá. Na ministerstvu se chce soustředit na podporu podnikání coby cesty k hospodářskému růstu a snížení nezaměstnanosti, usiluje i o hlubší spolupráci mezi průmyslem a školstvím a posílení české konkurenceschopnosti.
 
Ve své práci se chce také věnovat rozvoji spolupráce průmyslu a školství, technickému vzdělávání, vědě, výzkumu a inovacím.
 
Důraz klade i na pomoc Moravskoslezskému kraji, který označil za kolébku průmyslu v Česku. "Bude mou prioritou věnovat pozornost tomuto regionu," řekl Jiří Cienciala.
 
Pokud se konkurenceschopnost, nejen v českých zemích, nezlepší, ohrožena je podle něj celá Evropská unie. "Můžeme to označit za poslední zvonění i pro unii. Pokud se situace nezmění a nezačneme konkurovat Číně a dalším asijským ekonomikám, můžeme konstatovat, že Evropa splnila svou 2000 let dlouhou historickou úlohu. Štafetový kolík předáme právě těmto státům," řekl.
 
"Konkurenceschopnost je otázka inovací, výrobků a služeb, které se dají prodat, i snižování nákladů. Průmysl České republiky za posledních dvacet let utrpěl hodně porážek," varoval před nastupujícími giganty z řad asijských tygrů.
 
Zlepšení konkurenceschopnosti by podle něj mohla přinést především inovace. Jak výroby, tak služeb. Důležité je i snižování nákladů. "Český průmysl za posledních 20 let v tomto utrpěl řadu porážek," řekl Jiří Cienciala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…