SP ČR: Průmysl se nadále zadýchává

08.10.2012 14:49

Průmyslová výroba v ČR klesla v srpnu meziročně o 3,1%, optimistické zprávy se nečekají ani v příštích měsících.

SP ČR: Průmysl se nadále zadýchává
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Českým statistickým úřadem dnes zveřejněná srpnová data potvrdily trend zhoršujících se výsledků průmyslu, stavebnictví i zahraničního obchodu. Průmyslová produkce klesla v srpnu meziročně reálně o 3,1 %. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů nižší o 2,9 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 1,4 %.

„Srpnový měsíc byl ovlivněn celozávodními dovolenými, přesto naznačil, že kvůli slábnoucí dynamice průmyslové produkce se česká ekonomika ve třetím čtvrtletí nevzpamatuje. Slibná červencová čísla pouze na chvíli přerušila klesající hodnoty indexu průmyslového vývoje,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

A dále poznamenal: „I když letní měsíce bývají slabší, průmysl již rok ztrácí na dechu a v současnosti jej ani nenabere. V srpnu došlo navíc k největšímu meziročnímu poklesu výroby v sektoru výroby motorových vozidel za poslední tři roky, a to o 3,6 procenta“.

Sektorově nejslabší, co se týká temp snížení produkce, zůstává „Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení“ a „Výroba základních kovů, hutní zpracování; slévárenství“. K poklesu dochází v oblastech spojených se soukromou spotřebou a investicemi a slabá domácí poptávka vede k odkládání nákupů zboží dlouhodobé spotřeby.
Naopak v kladných hodnotách zůstává „Výroba strojů a zařízení“ či „Výroba elektrických zařízení“, kde se daří domácím firmám pronikat na zahraničí trhy a konkurovat jak cenou díky slabé koruně tak kvalitou.

 Podle signálů z členských firem Svazu průmyslu a dopravy ČR nebude měsíc září a v podstatě ani zbytek roku obdobím optimistických výsledků. Na tato očekávání působí slabší výsledky průmyslu v eurozóně i výsledky zakázek, jejichž hodnota v srpnu meziročně klesla o 1,4 procenta. Tuzemské zakázky zaznamenaly úbytek o 3,0 procenta a zahraniční 0,5 procenta.

Pokles zakázek zaznamenaly sektory jako je výroba farmaceutických výrobků či základních kovů a nově také výroba motorových vozidel. „Zdá se, že ani pro automobilový průmysl nebudou následující měsíce minimálně stejně úspěšné jako v posledních dvou letech. Nic se bohužel nemění ve vývoji stavebnictví, kdy produkce v srpnu klesla meziročně reálně o 4,7 procenta, navíc se blíží slabší zimní měsíce,“ poznamenal Bohuslav Čížek.

Křehkost vývoje ekonomiky dokládají i dnes zveřejněná data zahraničního obchodu. Přestože došlo k meziročnímu nárůstu srpnového salda obchodní bilance o 15,6 mld. Kč na 16,9 mld. Kč, jednalo se o nejnižší kladné saldo v tomto roce. Navíc hodnota vývozu a obratu celkově byla v srpnu nejnižší.  „Výkonnost eurozóny jako celku stále nepatrně klesá a rizika směrem dolů přetrvávají,“ dodal analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…