SPELOS: Ministerstvo financí zaplatilo čtvrt milionu za účelovou a neodbornou analýzu

20.11.2014 12:36

Neúplná, účelová a především vytvořená jen na základě politického zadání je podle sdružení SPELOS analýza, kterou si v uplynulých dnech v rámci veřejné zakázky objednalo Ministerstvo financí. Ekonomický odhad, nazvaný „Společenské náklady na hazardní hraní v České republice“, navíc zpracovalo Psychiatrické centrum Praha, které není ekonomickým expertem.

SPELOS: Ministerstvo financí zaplatilo čtvrt milionu za účelovou a neodbornou analýzu
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

„ Je s podivem, že Ministerstvo financí doslova vyhazuje peníze za nerelevantní studie. Přestože jde o analýzu, která se věnuje makroekonomickým souvislostem a finančním ukazatelům, vypracovali ji lékaři bez jakéhokoliv ekonomického vzdělání. Navíc v materiálu, na který se odkazuje také nový návrh Zákona o provozování hazardních her, jsou účelově zmíněny pouze náklady, ovšem záměrně zcela opomenuty zůstaly výnosy.  Jedná se tedy o politickou zakázku, která nemá žádnou vypovídající hodnotu, čemuž nakonec odpovídá i termín zveřejnění studie. Ta byla představena krátce před komunálními a senátními volbami,“ uvedl Petr Vrzáň, prezident sdružení SPELOS.

Zmiňovaná analýza „Společenské náklady na hazardní hraní v České republice“ vychází z australské studie z roku 1999, podle níž pražští psychiatři tvořili její českou obdobu. Jenže původní australský materiál nebyl polovičatý – věnoval se nákladům i výnosům, které jsou v České republice v řádu miliard korun. Navíc byl tvořen skutečnými experty.

„Obsah ani závěry studie dle našeho názoru nekorespondují s původním zadáním veřejné zakázky, která měla počítat i s výnosy, ani s obsahem materiálů, z nichž studie vychází. Tento fakt potvrzují i odborníci ze znaleckého ústavu BDO v materiálu nazvaném Posouzení srovnatelnosti zadání analýzy Odhad společenských nákladů a výnosů hazardního hraní v ČR,“ doplnil Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti SYNOT TIP, a.s.

Znalecký ústav ve svém posudku mimo jiné uvádí: „Ve smyslu zadání smlouvy by bylo důvodné očekávat kalkulaci výše výnosů z hazardního hraní do veřejných rozpočtů ČR, když např. na svých (webových)stránkách Ministerstvo financí uvádí, že zvýšením zavedení loterního odvodu ve výši 20% a zrušení výjimky plátcovství daně z příjmu zvýšilo příjem do rozpočtu státu o cca 8 mld. Kč.“

Tuto kalkulaci však studie zadaná Ministerstvem financí neuvádí. Za neúplnou analýzu, která se zcela odchýlila od původního záměru a nemá žádnou vypovídací hodnotu, Ministerstvo financí zaplatilo z kapes daňových poplatníků bezmála čtvrt milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…