SPELOS: Novým zdaněním hazardu chce ministr Babiš poškodit veřejné rozpočty

19.12.2014 12:33

Zprávy o novém zdanění herního průmyslu tak, jak je prezentují média, dokládají naprostou bezkoncepčnost Ministerstva financí. Šéf rezortu, A. Babiš chce pod záminkou získání většího přísunu finančních prostředků do veřejných rozpočtů výrazně zvýšit daňové zatížení loterních společností. Ve skutečnosti však docílí opaku. Rozpočty ochudí o mnohamiliardové částky a fungující legální trh odevzdá do rukou mafií.

SPELOS: Novým zdaněním hazardu chce ministr Babiš poškodit veřejné rozpočty
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

V současné době stát do veřejných rozpočtů vybere z provozu elektronických herních zařízení jen na daních ročně přibližně 8 miliard korun. V případě uvalení dvojnásobné sazby daně ve výši 40% daně a poplatku ve výši 40 000 kč ročně za každý přístroj do rozpočtu obcí však většina provozovatelů svou činnost ukončí a jejich roli převezme mafie. Ve finále tak stát podle kvalifikovaného odhadu SPELOS nezíská o 6 miliard více než nyní, jak plánuje ministr Babiš, ale získá maximálně jednu miliardu – tedy sedm miliard v podstatě daruje mafiím,“ přiblížil Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

A přibydou další ztráty. Zaměstnanci a další spolupracovníci zlikvidovaných firem posílí řady uchazečů o práci. Půjde přibližně o 50 000 osob. Stát tak bude muset vynakládat další desítky až stovky milionů ročně na sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti. Zmařené miliardové investice českých provozovatelů i zahraničních dodavatelů a obchodních partnerů dolehnou na stát, který bude čelit arbitrážím.

„Avizované změny mají postihnout celý loterní trh. Pan Babiš zjevně očekává výnosy z internetového provozu loterií. Jenže navržený zákon stanovuje tak demotivující podmínky (například maximální vklad ve výši 50 kč), za jakých zahraniční provozovatelé nebudou mít zájem žádat v České republice o povolení. Zůstanou tedy v ilegalitě, kde nejsou žádné limity ani výběry daní. O klienty mít nouzi nebudou a stát díky ministru Babišovi přijde odhadem o dalších až 10 miliard korun ročně,“ dodává Vrzáň.

V České republice se ročně prosází přibližně 130 miliard korun. V případě likvidace legálního byznysu tyto peníze u nás nebudou daněny a veškeré zisky skončí v rukou mafie. Velké finanční výpadky tak zasáhnou i oblast sportu a neziskového sektoru, které jsou podporovány především z prostředků plynoucích z provozu loterií.

„Stávající odvodové povinnosti loterního průmyslu jsou pro mnohé subjekty již dnes neúnosnými. Představa ministra Babiše o zdvojnásobení daňové sazby vedoucí k vyššímu výběru daní je scestná.

Pokud by se danou problematikou zabýval seriózně, věděl by, že stoprocentním navýšením zdanění v kombinaci s navrhovaným novým zákonem o provozování hazardních her směřuje pouze k fatální likvidaci trhu a nevratnému poškození veřejných rozpočtů,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

Navíc fakt, že na Ministerstvo financí v souvislosti s návrhem zákona dorazilo téměř 600 připomínek, svědčí o tom, že návrh nové právní úpravy vůbec není důkladně prodiskutován a není na něm shoda tak, jak bylo ministerstvem nesprávně prezentováno již na říjnové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…