SPELOS: Tomio Okamura mistrem dezinformací

17.04.2014 10:45

Sdružení SPELOS je nuceno reagovat na tiskovou zprávu hnutí Úsvit, respektive Tomia Okamury, který se pomocí smyšlených a zavádějících informací snaží přesvědčit veřejnost i ostatní politiky o vhodnosti prohibice v oblasti loterií.

SPELOS: Tomio Okamura mistrem dezinformací
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Je těžké posoudit, zda Okamura mate veřejnost záměrně nebo o problematice oblasti, o které rád hovoří a na které se chce zviditelnit, skutečně vůbec nic neví. Obojí je však v případě politika fatální chybou.

Předně jasnou lží je informace: „…na podzim roku 2006 přijal americký Kongres zákon, kterým se zakazuje internetové hraní na principu zákazu danému bankám umožňovat pro toto hraní bezhotovostní převody. Podobné zákony platí například v Austrálii, Novém Zélandu a Anglii.“

A realita? V Anglii neplatí žádný zákon, který by zakazoval platby za online hry prostřednictvím internetu. Naopak právě v této zemi je hotov nový zákon, který tyto online hry plně legalizuje – pouze jim nastavuje jasná pravidla tak, aby nedocházelo k daňovým únikům. Zákon již čeká pouze na podpis královny.

Celý systém spočívá v tom, že každý z přeshraničních provozovatelů loterií, kdo chce působit na britském trhu, musí zažádat a následně získat „daňovou licenci“ od Komise pro hazardní hry. Ta jim umožní legálně provozovat loterie na území této země, inzerovat své produkty či realizovat marketingové akce. Bez ohledu na to, ve které zemi má daný provozovatel vydanou herní licenci a svůj domovský server, je jeho povinností odvádět daně za Brity, kteří jeho služeb využívají. Země tak nebude muset čelit daňovým únikům ani nelegálnímu provozu online loterií. Současně nebude bráněno volnému pohybu služeb v rámci EU.

Tento systém by pro naše zákonodárce měl být inspirací, nicméně je zcela odlišný od toho, co prezentuje pan Okamura.

Dalším velmi zavádějícím příměrem je Nový Zéland.  Pan Okamura jistě dobře ví, že právě v Austrálii připadá daleko více herních zařízení na obyvatele než je tomu u nás (zdroj - studie Národního monitorovacího střediska). Tuto informaci však do tiskové zprávy vložit pozapomněl.

Pouze k pobavení pak zřejmě přidal informaci o tom, že internetový hazard je v České republice teprve v zárodku. Pod tuto informaci se Okamura podepsal i přesto, že u nás v současné době nabízí ze zahraničí online hry v českém jazyce přibližně 40 webových stránek, a to již řadu let.

Pan Okamura je zastáncem prohibice. Dobře ale ví, že tato žádný problém neřeší. Řada zemí, které k tomuto kroku dříve sáhla, dnes loterie opět legalizuje, protože se zde tento byznys vymkl jakékoliv kontrole a přestěhoval se do nezákonné oblasti, o práci přišly desetitisíce lidí a státní rozpočet byl chudší o miliardy.

 Že by byl tento smutný scénář cílem hnutí Úsvit?...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…