SPELOS: Ústavní soud má v rukou zásadní rozhodnutí

10.04.2013 14:00

Budou loterie provozovat legální podnikatelé nebo hazardní mafie?

SPELOS: Ústavní soud má v rukou zásadní rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

V ČR se schyluje k nebezpečnému precedentu. Ústavní soud již zítra nepřímo rozhodne o tom, zda naši republiku zaplaví nelegální, “černý hazard”, nebo půjde o transparentní podnikatelské odvětví s dohledem příslušných státních orgánů, z něhož plynou finanční prostředky do rozpočtů státu, měst i obcí.

Konkrétně bude rozhodovat o tom, zda zruší některá přechodná ustanovení novely loterního zákona, která umožňuje provozovat některé druhy loterií a jiných podobných her (jako jsou například videoloterní terminály povolené Ministerstvem financí, které jsou v rozporu s vyhláškami obcí) až do konce roku 2014.

Varianta zrušení ochranného přechodného období je pro provozovatele centrálních loterních systémů absolutně nepřijatelná. Již tříletá ochranná lhůta, která vedla ke zkrácení oprávnění k provozu do 31. 12. 2014, byla velkým zásahem do původních oprávnění. Jednalo by se tak o další, velmi surový zásah do nabytých práv legálních provozovatelů, kteří respektují všechna regulatorní opatření státu včetně placení příslušných daní. Ochranná lhůta pro provoz loterií je běžná i v zahraničí. Například v Německu činí 5 let.

Vládní návrh předložený v roce 2010 umožňoval provozovat VLT bez omezení, a to až do doby vypršení platnosti jejich povolení. Ta byla původně vydávána až na období 10 let. Loterní firmy proto v dobré víře investovaly desítky miliard Kč do nejvyspělejších herních zařízení a datových center tak, aby byla umožněna maximální transparentnost a kontrola tohoto odvětví podnikání.

Pokud Ústavní soud městu Klatovy vyhoví, Česká republika bude ohrožena reálnou hrozbou sporů o náhrady škod ze strany provozovatelů a jejich zahraničních smluvních partnerů v řádu miliard Kč a provoz sázkových her se celý přesune na nikým neregulovaný internet a do ilegality.

 

 

Neposkytnutím původní lhůty, sloužící k postupnému omezování provozu podle schválených obecně závazných vyhlášek, navíc vzroste riziko korupce v obcích. Dalším doprovodným efektem pak bude skokové zvýšení nezaměstnanosti osob činných v herním průmyslu a souvisejících odvětvích, jdoucí do desítek tisíc zaměstnanců.

Především by však Ústavní soud svým rozhodnutím prakticky ponechal bez povšimnutí drancování ČR hazardní mafií.

SPELOS již dříve upozorňoval na to, že v případě plošného zákazu loterií ze strany obcí legální provozovatelé svou činnost ukončí a na jejich místa nastoupí nelegální provozovatelé. A tato situace již nastává – zvláště v místech s nulovou tolerancí provozu. Dokazují to nejrůznější internetové kiosky či občanská sdružení, která například pod záminkou nabídky volnočasových aktivit provozují načerno herní přístroje v místech zakázaných vyhláškami.

Nutno zmínit také další důležitá fakta. Provozovatelé loterií a jiných podobných her odvedli za rok 2012 do veřejných rozpočtů přibližně 7,6 miliard Kč, a to formou loterní daně, která byla zavedena novelou loterního zákona v lednu 2012. Z této částky získaly obce celkem 5,7 a stát 1,9 miliard korun! Řada obcí tyto prostředky využívá k podpoře sportu či neziskového sektoru, který je dlouhodobě podfinancován. Pokud tedy této, dle mého názoru řízené hysterii podlehnou také místní samosprávy, což se dá s ohledem na blížící se komunální volby očekávat, veřejné rozpočty o tyto prostředky přijdou.

Doufáme proto, že zvítězí zdravý rozum a Ústavní soud přechodné ustanovení nezruší. Podobná likvidace legálního podnikatelského odvětví by se totiž mohla v budoucnu týkat například výrobců alkoholu či tabáku, nebo provozovatelů hospod - prostě kohokoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …