SÚJB: Jódové tablety v současné situaci nepotřebujete

25.09.2022 16:24 | Tisková zpráva

V návaznosti na opakovaně se objevující články týkající se vybavenosti obyvatel ČR jodovými tabletami ujišťujeme veřejnost, že stanovisko SÚJB, i další již zveřejněná stanoviska (např. vyjádření SÚKL z 2. 3. 2022) k využitelnosti stabilního jódu v dané situaci jsou nadále platná. O principu fungování tzv. jodové profylaxe a jejím užití jsme již veřejnost několikrát informovali.

SÚJB: Jódové tablety v současné situaci nepotřebujete
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Znovu zdůrazňujeme, že požití jódových tablet je odůvodněné ve velmi specifických situacích a nese sebou i rizika závažných vedlejších účinků. Užití jódových tablet musí být také velmi dobře načasováno, aby mělo požadovaný účinek. Nemá žádný smysl užívat tablety preventivně.  Pořízení a uskladnění zásob tablet stabilního jódu pro veškeré obyvatelstvo je velmi nákladná záležitost a v současné době by se opravdu  jednalo o neodůvodněné plýtvání veřejnými prostředky.

Opakované šíření nepřesných citací a téměř poplašných zpráv některými informačními portály zbytečně přispívá k již značné a pochopitelné nervozitě společnosti v souvislosti s okupací Záporožské jaderné elektrárny. Situaci na Záporožské jaderné elektrárně neustále sledujeme a ve chvíli, kdy máme ověřené informace, neprodleně informujeme veřejnost. Nepřetržitě také monitorujeme radiační situaci na našem území a hodnotíme radiační situaci v Evropě, výsledky pravidelně uveřejňujeme na našich webových stránkách a sociálních sítích.

Není potřeba se upínat na jódové tablety jako jedinou možnou ochranu před účinky záření. Existuje jich celá řada a lze je aplikovat i tam, kde nejsou předem připravována. Na takové situace jsme připraveni.  Pokud by například  nastala situace, že bude potřeba se narychlo a nečekaně ochránit před škodlivinami v ovzduší (tedy i radioaktivními látkami), je velmi účinným a jednoduchým ochranným opatřením ukrytí  v uzavřeném a utěsněném objektu a použití respirátoru, který má dnes v podstatě každý k dispozici.

Stále je také v provozu speciální web, kde můžete pokládat doplňující dotazy k dotčené problematice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…