SVS letos zakazuje ošetřování spárkaté zvěře proti parazitům

26.01.2018 22:19

Státní veterinární správa (SVS) vydala dnes mimořádná veterinární opatření s platností pro celou Českou republiku. Na jejich základě se všem uživatelům honiteb zakazuje používání přípravků proti parazitům u spárkaté zvěře.

SVS letos zakazuje ošetřování spárkaté zvěře proti parazitům
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Státní veterinární správa (SVS) vydala dnes mimořádná veterinární opatření s platností pro celou Českou republiku. Na jejich základě se všem uživatelům honiteb zakazuje používání přípravků proti parazitům u spárkaté zvěře. Výjimka ze zákazu může být po souhlasu příslušné krajské veterinární správy udělena na území obor a přezimovacích obůrek. V honitbách, kde jsou antiparazitika používána, je na několik týdnů znemožněna konzumace zvěřiny. To by negativně ovlivnilo lov divokých prasat.

V řadě honiteb po celém území ČR probíhá každoročně na základě výsledků předchozího vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v průběhu února ošetřování spárkaté zvěře proti parazitům. Metodika kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace zakazuje v honitbě, kde byl použit antiparazitární přípravek pro spárkatou zvěř, používat po ochrannou lhůtu léčebného přípravku zvěřinu k lidské spotřebě. Výjimku představuje zvěřina, která je před uvedením ke spotřebě vyšetřena v akreditované laboratoři na cizorodé látky s negativním výsledkem.

Důvodem vydání zákazu je současná situace související s výskytem afrického moru prasat, v níž ministerstvo zemědělství i SVS považují za klíčové maximální zintenzivnění lovu černé zvěře na celém území ČR. Požadavek zákazu antiparazitární léčby vznesla v polovině ledna ve svém prohlášení také Českomoravská myslivecká jednota.

Riziko požití antiparazitik černou zvěří a s tím spojeného ukládání reziduí léčivých látek ve zvěřině by na dobu až několika týdnů  nejen znemožnilo její konzumaci a prodej, ale pravděpodobně také zastavilo v této lokalitě na uvedenou dobu lov divokých prasat, což není v současnosti ve veřejném zájmu,“ zdůvodnil vydání nařízení ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …