SYNOT: Samozvaný odborník chce poučovat prestižní advokáty?

27.07.2015 19:41

Další dávku nepravdivých informací vypustil do médií aktivista Martin Svoboda na téma regulace loterií. Svoboda evidentně na základě vlastních smyšlených kritérií dělí loterie na méně a více škodlivé, navíc se snaží „fušovat“ do práce skutečných odborníků.

SYNOT: Samozvaný odborník chce poučovat prestižní advokáty?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Svoboda lživě tvrdí, že provozovatelé loterií v souvislosti s chystanou legislativou vyhrožují arbitrážemi a naznačuje, že právě kvůli tomu dochází ke změně návrhu zákona.

Zmínky o arbitráži však nesouvisí s novou, ale naopak původní, stále platnou legislativou! Pokud by tedy český stát na údajné výhružky dal, jeho reakcí by zcela jistě nebyly zásahy do nového zákona, který má být navíc účinný až v roce 2017, ale spíše zastavení nebo přerušení řízení o rušení jednotlivých povolení, případně jednání o smírném řešení sporu,“ vysvětluje Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti SYNOT TIP.

Není také pravdou, že výrok evropského soudu k regulaci loterií v Maďarsku nelze aplikovat u nás, protože se oba modely zásadně liší. Pokud k odlišnostem dochází, pak v neprospěch České republiky. K odebírání licencí totiž dochází na základě nesprávně notifikovaného zákona, který navíc pro vydávání regulačních vyhlášek nestanovuje žádná transparentní, objektivní a nediskriminační kritéria tak, jak to požaduje evropské právo.

„Navíc tím, že Ústavní soud na nátlak aktivistů zrušil tzv. přechodná ustanovení s odůvodněním, že jsou protiústavní, zde neexistuje ochrana investic provozovatelů.  Evropský soudní dvůr však toto ustanovení naopak vyžaduje a Česká republika, jakožto člen EU, je unijním právem vázána. Člověk nemusí být právníkem na to, aby viděl, že je u nás regulace naprosto nepředvídatelná a zcela závisí na svévoli obecních zastupitelstev,“ doplnil Mikoška.

V každém případě však bude konečné rozhodnutí na samotném soudu. Jedině ten objektivně posoudí, zda se závěry z případu Maďarska dají aplikovat také na Českou republiku. Podle všech právních posudků, které jsou vytvořeny, tomu tak však jednoznačně je.

Stát totiž chce podobně jako v Maďarsku také skokově navýšit daně. A to zcela nepředvídatelně a bez dostatečné analýzy dopadů tohoto zdanění na fungování trhu. Navíc zatímco se v jednom předpise jedná o sazbu jednotnou, v jiném návrhu figuruje daň diferenciovaná

„Diferenciace sazeb je navzdory nepravdivým tvrzením aktivistů nesmyslná a nelogická, nemá oporu v žádných odborných materiálech – právě ty naopak poukazují na zvyšující se tendenci k hraní především online her a dokazují nezpochybnitelný fakt, že závislost je možné získat na všech typech loterií naprosto stejnou,“ uzavírá Mikoška. 

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…