SYNOT: Uděláme vše proto, abychom si svá práva udrželi

11.04.2013 20:30

Vyjádření zakladatele holdingu SYNOT – Ivo Valenty ke zveřejnění nálezu Ústavního soudu, který zrušil ochranné tříleté období pro provoz některých typů loterií

SYNOT: Uděláme vše proto, abychom si svá práva udrželi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zakladatel holdingu Synot Ivo Valenta

Rozhodnutím Ústavního soudu jsem byl velmi překvapen. Několikrát jsme byli ze strany státních orgánů ujišťováni, že retroaktivita není možná a obce musí respektovat přechodná období. Nyní ale Ústavní soud tento stav prakticky ruší. Proto jeho dnešní výrok vnímám jako politické rozhodnutí.

Jsme rozhodnuti se bránit soudní cestou. Došlo zde totiž k silnému porušení našich práv, a proto se obrátíme na evropský soud. Náš holding má jen v České republice více než 700 zaměstnanců. Vynaložíme proto veškeré úsilí k tomu, abychom si svá práva i po 22 letech podnikání v této zemi udrželi. Ve světě totiž žádný podobný precedent nenajdete.

Z pohledu provozovatelů není nejnebezpečnějším samotné rozhodnutí ústavního soudu, ale jeho důsledky.

Ty totiž mohou v oblasti loterního průmyslu postihnout desetitisíce pracovních míst, taktéž majitele nemovitostí, s nimiž mají provozovatelé uzavřeny dlouhodobé nájemní smlouvy, výrobce loterní techniky a dodavatele, a to často i se zahraniční účastí. Právě z těchto důvodů je tvrzení Ústavního soudu, že arbitráže České republice nehrozí, nepravdivé. Naopak jsem přesvědčen o tom, že se soudní spory o náhrady škod budou logickým a jediným možným vyústěním této situace.

Těmi, kdo ve finále na dnešní verdikt Ústavního soudu doplatí, jsou však primárně neziskové organizace, kultura a sport, které dosud obce ze svých příjmů získaných v rámci loterní daně podporují. Pro neziskové organizace jde v krátké době již o druhou silnou ránu, která následuje po zrušení odvodu části výtěžku samotnými provozovateli neziskovému sektoru. Nyní tedy neziskovkám Ústavní soud nepřímo vezme poslední peníze, které se jim mohly dostat.

V současné době velmi silně zvažujeme zřízení internetové licence na Maltě tak, abychom odsud mohli spustit internetové loterie a sázky. Stát ani Ústavní soud v České republice totiž dosud zahraniční provozovatele prakticky nijak neomezil.

Naštěstí jsem přesvědčen o tom, že většina obcí a jejich představitelů má zdravý rozum a upřednostňuje přiměřenou regulaci před prohibicí, která pouze otevře loterní trh nelegálům a připraví je o značné prostředky do rozpočtů.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …