SŽDC: Na sever Čech míří letos na opravy nádražních budov 42 milionů korun

17.04.2018 10:17

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) investuje v letošním roce přibližně 42 milionů korun na realizaci a přípravu oprav vybraných nádražních budov v Ústeckém kraji.

SŽDC: Na sever Čech míří letos na opravy nádražních budov 42 milionů korun
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Další finanční prostředky nasměruje správce nádraží do projektové přípravy staveb v dalších letech a na realizaci menších investičních akcí. Příprava některých větších projektů je časově náročnější a jejich realizace proběhne až po roce 2019.

Opravy nádražních budov v tomto kraji začaly krátce poté, co je v polovině roku 2016 převzala do své správy SŽDC. Projekty realizované ještě ve zmiňovaném roce a počátkem loňského roku přispěly zejména k dílčím pozitivním změnám nádraží z pohledu kultury cestování, příkladem jsou opravy dlouhodobě podudržovaných pěších přístupových komunikací k prvním nástupištím ve Štětí, Boleticích nad Labem, Sebuzíně, Straškově či Úpořinách, dále se jednalo o úpravy vnitřních prostor, výměnu oken, dveří a modernizaci mobiliáře. Mimo to se provedla rozsáhlá obměna střešní krytiny ve stanici Chomutov a výměna zcela zchátralých oken a dveří v řadě dalších stanic.

V loňském roce se zahájily rozsáhlejší akce, které přinesou zcela nový pohled na budovy. Zahrnují především kompletní opravy pláště budovy se zastřešením včetně případného přístřešku a povrchu prvního nástupiště. Tyto akce se dokončí nejpozději do letošních letních prázdnin. Jedná se zejména o železniční stanice Mlýny, Postoloprty a Velké Březno. „V letošním roce chceme v obdobném duchu zahájit opravy ve stanicích Štětí, Dolní Žleb a na zastávce Litoměřice město. Nejvýznamnější akcí v kraji je pak oprava litoměřického horního nádraží, která navazuje na dokončenou rekonstrukci kolejiště v roce 2016,“ uvedl náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Zde mimo obnovy historické fasády a výměny výplní otvorů, nástupištního přístřešku a monumentálního vstupního schodiště dochází i k zásadním změnám interiéru odbavovacích prostor včetně nového veřejného WC, mobiliáře, osvětlení a informačního a orientačního systému. Opravy probíhají pod supervizí a za spolupráce s Městem Litoměřice vzhledem k tomu, že se objekt nachází na kraji památkové zóny.

Další část investic tvoří stavební akce, které jsou nezbytné pro provoz nádražních budov, jako například obnova výměníkových stanic a zřízení chráněné únikové cesty ve výškové budově nádraží v Mostu nebo oprava a podstatné zkulturnění služeben výpravčích i dalších zaměstnanců SŽDC. V roce 2017 bylo v Ústeckém kraji na tyto uvedené stavby vynaloženo zhruba 54 milionů Kč.

Pokud jde o opravu dalších nádražních budov v následujícím období, je aktuálně nejdále investiční příprava rekonstrukcí ve stanicích Bílina, Roudnice nad Labem, Benešov nad Ploučnicí a Krásná Lípa. U podstatně náročnějších rekonstrukcí ve stanicích Teplice v Čechách a Most zatím probíhají průzkumy, které stanoví nutný rozsah rekonstrukce. V letošním roce bude zahájena investiční příprava akcí v objemu 22 milionů Kč, realizace se dočkají například projekty zabezpečení výpravních budov na hlavních nádražích v Děčíně a Ústí nad Labem v celkovém objemu 15,5 milionu Kč.

Největší plánované náklady do nádražních budov v Ústeckém kraji
v letech 2018 a 2019
v mil. Kč
Bílina 18
Most* 16,7
Litoměřice horní nádraží* 16,1
Krásná Lípa 10
Rumburk 10
Mikulášovice dolní nádraží 6
Chomutov* 4,5
Mlýny* 3,3
Chabařovice 3
Žatec 3

*investice pokračující z roku 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…