SŽDC: Opravenou výpravní budovu získala také Nelahozeves

25.04.2019 11:26

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v Nelahozevsi uspořádala slavnostní prezentaci opravené výpravní budovy. Stavební práce v železniční stanici trvaly přibližně pět měsíců a vyšly na šest milionů korun.

SŽDC: Opravenou výpravní budovu získala také Nelahozeves
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

„Ještě před nedávnem nevzhledná a oprýskaná výpravní budova ve stanici Nelahozeves vypadá od konce letošního února jako nová. Opravený dvoupodlažní objekt, který mimo jiné využívají i naši výpravčí, se stal ozdobou celého traťového úseku z Prahy do Děčína,“ s potěšením konstatoval generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Práce začaly v polovině loňského září, jejich zhotovitelem byla společnost STAV-TECH-CAR. Hlavním předmětem projektu byla oprava střechy a fasády, výměna oken a dveří a kompletní přestavba prostor pro cestující. Stavbaři dále provedli odstranění vlhkosti z objektu a změnu dispozice veřejných a služebních sociálních zařízení.

Ze strany nástupiště a na bočních stranách objektu byla rozebrána zámková dlažba a vyhloubena rýha pro novou odvodňovací drenáž, která ústí do stávající šachty. Sokl budovy získal obklad z umělého kamene, jako barva byla naopak použita přírodní šedá. Stávající klempířské konstrukce na fasádě byly odstraněny a současně nahrazeny novými.

Kromě toho byla vyměněna střešní krytina včetně dřevěného bednění. Současně byly ošetřeny tesařské konstrukce nesoucí střechu, poškozené prvky byly nahrazeny novými. Střešní krytina je nyní z poplastovaného plechu, veškeré nové dřevěné prvky byly naimpregnovány a ošetřeny proti plísním a dřevokazným houbám.

V prostoru původního služebního sociálního zařízení se část obnovila a ponechala pro personál stanice, ve druhé části bylo nově zřízeno veřejné WC pro invalidy. Samozřejmostí jsou nové venkovní i vnitřní lavičky a odpadkové koše, které dokážou odolat vandalům a povětrnostním vlivům.

V současné době je těsně před dokončením také oprava sousední budovy zastávky u nelahozeveského zámku. Vzhledem k jejímu turistickému potenciálu hodlá tamní radnice využít část opravených prostor jako infocentrum obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

19:02 ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech kr…