SŽDC: Železniční stanice Roztoky u Prahy bude bezbariérová

01.11.2017 16:11

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) investuje 184 milionů korun na zajištění bezbariérovosti železniční stanice Roztoky u Prahy. Pro urychlení realizace tohoto projektu plánuje SŽDC využít novelu stavebního zákona, která nově umožní sloučit územní a stavební řízení do jedné žádosti.

SŽDC: Železniční stanice Roztoky u Prahy bude bezbariérová
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Rekonstrukce části stanice výrazně ulehčí cestování nejen imobilním spoluobčanům, ale například i maminkám s kočárky. Vedle nových nástupišť a výtahů přinese také modernizaci podchodu. V případě bezproblémové přípravy bude možné stavbu realizovat v roce 2020.

„Od rekonstrukce železniční stanice si slibujeme především poskytnutí většího komfortu pro cestující, zvýšení kvality odbavení a bezpečnosti při pohybu v železniční stanici,“ říká Petr Hofhanzl, ředitel odboru přípravy staveb SŽDC a doplňuje: „Stanice bude po modernizace výrazně přátelštější i ke spoluobčanům se sníženou schopností pohybu a orientace.“

Stanice Roztoky u Prahy leží na celostátní dvoukolejné elektrizované trati Praha – Kralupy nad Vltavou – Děčín, která je součástí celoevropské sítě TEN-T. V Roztokách zastavují dvě železniční linky systému pražské integrované dopravy, v pracovních dnech tak stanice odbaví až sedm desítek párů osobních vlaků.

Zamýšlená rekonstrukce části železniční stanice navrhuje vybudování nástupišť s celkem čtyřmi nástupními hranami ve výšce 550 mm nad temenem kolejnice, tedy v úrovni podlahy moderních železničních vozů. Tuto praktickou novinku ocení především spoluobčané na invalidním vozíku. Nově tak budou schopni nastoupit do libovolného vlaku bez cizí pomoci. Skončí tak zdlouhavý proces, kdy při naplánované cestě museli pracovníka dopravce požádat o asistenci při nástupu dva dny předem.

Pohodlný přístup na nová bezbariérová nástupiště z rekonstruovaného podchodu zajistí nově navržené výtahy. Modernizace se bude týkat i současného ostrovního nástupiště, to dostane nový přístřešek, který ochrání cestující před nepřízní počasí. Stanice se navíc rozšíří o nové kryté jednostranné ostrovní nástupiště. Bezpečnost v železniční stanici posílí rozšířený kamerový systém. Cestujícím ulehčí přístup na nástupiště nový rozhlas či informační a orientační systém. Odpadne tak i nebezpečné dobíhání vlaku na poslední chvíli, kdy hrozí pád do kolejiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne