Sanatoria Klimkovice: Malí pacienti vyráběli dárky pro ukrajinské děti

29.03.2022 9:15 | Tisková zpráva

Za možnost nějak pomoci nakonec maminky, které v březnu trávily čas v Sanatoriích Klimkovice, kde rehabilitovaly jejich děti s různými typy neurologických postižení, dokonce děkovaly.

Sanatoria Klimkovice: Malí pacienti vyráběli dárky pro ukrajinské děti
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Na kreativních dílnách, jimiž lázně vyplňují odpolední program dětí a rodičů po léčebných procedurách, společně vyrobili krabice se skládankami a dalšími drobnými dárky pro děti z Ukrajiny. Zapojili se tak do sbírky Diakonie ČCE Krabice od srdce na pomoc ukrajinským dětem, která se v březnu uskutečnila na 39 místech po celé České republice.

„Všichni jsme s hrůzou sledovali, co se děje na Ukrajině. Tady u nás v lázních spolu s rodiči bojujeme o každý malý pokrok u dětí s různými neurologickými hendikepy, vkládáme do toho obrovské úsilí, a hlavně rodiče velkou lásku. A tam zcela zbytečně děti umírají. Maminky, které jsou nyní u nás se svými dětmi, nám dokonce byly vděčné, že při svém pobytu v lázních dostaly tuto drobnou příležitost projevit svůj postoj, alespoň nějak pomoci. V přípravě akce se s chutí angažovali i další pracovníci lázní,“ prozradila kulturní referentka Sanatorií Klimkovice Miluše Bílská.

Třicet krabic o velikosti 30 x 20 x 12 cm z obalů od bot a veselé skládanky pro děti vyrábělo na čtyřicet maminek s malými dětmi, připojilo se i patnáct starších dětí. Ke skládankám se do krabic přidaly také různé drobnosti. Takto připravené dárky pak lázně předaly na sběrné místo v jednom z ostravských marketů.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34543 lidí

Sanatoria Klimkovice vyčlenila na své dětské léčebně jeden apartmán pro rodiny ukrajinských uprchlíků, které přijedou do Česka s dítětem trpícím neurologickým postižením. Aktuálně je v lázních na měsíčním pobytu třináctiletá Sofie s dětskou mozkovou obrnou. Její maminka Natáliya s ní, se svými rodiči a s rodiči manžela uprchla z ukrajinského města Žytomyr. Rodina nyní bydlí u tety v Praze. „Když jsme se dověděli o této možnosti, hned jsme nabídky známých klimkovických lázní využili. Sofii pobyt velmi prospívá,“ prozradila maminka.

Ve stejném režimu je k dispozici jeden pokoj také na dospělé léčebně pro rehabilitaci případných zraněných ukrajinských vojáků, nebo bojovníků. V minulosti v Sanatoriích Klimkovice rehabilitovali tři čeští vojáci, zejména veteráni z Afganistánu, po traumatech mozku, a to včetně Lukáše Hirky, který v klimkovických lázních strávil několik let. Rodině dalších ukrajinských uprchlíků Sanatoria Klimkovice poskytla jeden z bytů určených pro zaměstnance lázní.

Ukrajinští uprchlíci, žijící v Klimkovicích a okolí, mají také možnost navštěvovat v lázních akce pro děti. Program přeložený do ukrajinštiny předávají sanatoria Kulturnímu a informačnímu středisku Klimkovice, které o něm informuje veřejnost. Zdrojem přiložených obrázků jsou Sanatoria Klimkovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: Letecké muzeum Kbely zahájilo v sobotu už 56. sezonu

16:08 Ministerstvo obrany: Letecké muzeum Kbely zahájilo v sobotu už 56. sezonu

Zástupy návštěvníků přilákalo zahájení 56. sezony v Leteckém muzeu Kbely. Několik desítek jich čekal…