Sdružení místních samospráv ČR odmítá násilné rušení matričních úřadů v menších obcích

14.05.2018 21:17

Sdružení místních samospráv zásadně nesouhlasí se záměrem Ministerstva vnitra ČR zrušit matriční úřady v těch obcích, kde je podle názoru ministerstva málo takzvaných prvozápisů za rok. Situace by se mohla dotknout téměř 450 menších obcí. SMS ČR využije všech svých možností, aby násilné redukci matričních úřadů zabránilo.

Sdružení místních samospráv ČR odmítá násilné rušení matričních úřadů v menších obcích
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Rušení matričních úřadů by mělo být možné pouze na základě dohody s danou obcí a na její vlastní žádost,“ říká místopředseda SMS ČR Jan Sedláček. „Vyzýváme ministerstvo vnitra,  aby zanechalo experimentů s veřejnou správou na místní úrovni a vzdalování jejího výkonu od občanů na venkově. Požadujeme okamžité ukončení této akce, která vystrašila menší samosprávy v celé České republice,“ dodává Sedláček a upozorňuje na to, že analýzu, kterou ministerstvo zdůvodňuje nutnost zrušení takto velkého počtu matričních úřadů, odmítla Rada vlády pro veřejnou správu vzít na vědomí.

Matrikáři na matričních úřadech vedou seznam narození, sňatků, registrovaného partnerství a úmrtí. To jsou ministerstvem zmiňované prvozápisy. Agenda matričních úřadů je však širší „Na matriční úřad se obracejí občané také z důvodů změn jména, příjmení, určení otcovství, velmi se zvýšily žádosti o nahlížení do matričních knih ze strany lidí, kteří dohledávají své předky, ale také další matriční činnosti, jako je dohledání matričních údajů a zápisů pro úřady, notáře a podobně. Celkově v posledních dvou letech nárůst matričních úkonů stoupá,“ vysvětluje Marie Kabátová, starostka městyse Lhenice, kde by se matriční úřad měl rovněž rušit. Obává se, že vzdalování veřejné správy občanovi a tedy snižování její dostupnosti může v dlouhodobém horizontu vést k dalšímu vylidňování venkova.

Rušení matričních úřadů by se mohlo dotknout téměř 450 menších obcí, které mají méně než 20 prvozápisů ročně. Ministerstvo argumentuje předpokládanými ročními úsporami ve výši až 150 mil. Kč. SMS ČR se však domnívá, že takto vyčíslená úspora je nereálná. „Veškerá agenda by se logicky přelila na úřady větších obcí, kde by v řadě případů muselo dojít k posílení personálních kapacit, u kterých bude nutné zajistit odpovídající vzdělání a především odbornou způsobilost pro výkon funkce matrikáře,“ říká J. Sedláček.       

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje 1700 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…