Sdružení místních samospráv bude usilovat o změnu v senátu

20.04.2018 16:42

Zmírnění zákona o střetu zájmů pro komunální politiky neprošlo o 9 hlasů. SMS ČR bude usilovat o změnu v senátu.

Sdružení místních samospráv bude usilovat o změnu v senátu
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Poslanecká sněmovna dnes zamítla návrh na zmírnění pravidel střetu zájmů pro komunální politiky. Pro přijetí návrhu chybělo pouhých devět hlasů. Novela předložená poslanci Patrikem Nacherem (ANO) a Věrou Kovářovou (STAN) určovala, že své majetkové poměry budou komunální politici i nadále uvádět, ovšem podstatná část z nich nebude veřejně přístupná. Část údajů, jež by byla veřejnosti přístupná, by se zveřejňovala jen na žádost. Odpadlo by tak tolik kritizované zveřejňování majetkových poměrů komunálních politiků na portálu Ministerstva spravedlnosti. Poslanci však toto zmírnění zákona dnes zamítli.

Nemůžeme souhlasit s tím, aby podstatná část údajů komunálních politiků byla anonymně dostupná komukoliv. Usilovali jsme proto o lepší řešení. Mrzí mě, že poslanecký klub ANO změnil svůj postoj, který byl k tomuto návrhu původně vstřícný. Pan premiér nám při osobním jednání slíbil, že návrh podpoří,“ komentoval hlasování v poslanecké sněmovně předseda SMS ČR a europoslanec Stanislav Polčák.

Novela usilovala o vyváženější úpravu mezi snahou o transparentnost volených představitelů obcí a měst a legitimním zájmem na ochranu jejich soukromí. Sdružení místních samospráv ČR i nadále považuje takovou úpravu za nezbytnou, mimo jiné proto, aby v nadcházejících komunálních volbách neodradila příliš přísná pravidla pro zveřejňování majetkových poměrů část potenciálních kandidátů od vstupu na kandidátky.

Oslovíme nyní senát a věříme, že senátoři zákon změní v duchu novely podané panem Nacherem a paní Kovářovou. Předpokládám i další jednání s představiteli ANO, protože pouze změna jejich postoje může pomoci k tomu, aby případná senátní úprava zákona prošla i poslaneckou sněmovnou,“ uzavírá Stanislav Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…