Sdružení místních samospráv ČR vyhlásilo petiční akci proti odebrání agendy stavebních úřadů obcím

01.05.2019 8:40

Sdružení místních samospráv České republiky na dnešním semináři v Poslanecké sněmovně pořádaném poslankyní Věrou Kovářovou a věnovanému chystané rekodifikaci stavebního práva zopakovalo své výhrady k tomu, aby byl výkon působnosti stavebních úřadů odebrán obcím a městům. V reakci na snahu Ministerstva pro místní rozvoj představilo SMS ČR petici, která proti tomuto záměru protestuje.

Sdružení místních samospráv ČR vyhlásilo petiční akci proti odebrání agendy stavebních úřadů obcím
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Vítáme snahu zjednodušit stavební řízení, obce jsou samy stavebníky a víme, že stavební právo změnu potřebuje. Protestujeme však proti plánu ministerstva odebrat obcím výkon stavebních úřadů i tomu, jak k němu ministerští úředníci dospěli – tedy netransparentně a bez dostatečné konzultace s těmi, koho se bezprostředně dotkne – samotných obcí,“ vysvětluje postoj SMS ČR jeho předseda, europoslanec Stanislav Polčák. Podle něj se jedná o centralizaci státní moci a nepřijatelný zásah do vztahu mezi obcemi a státem, v jehož důsledku se navíc zhorší dostupnost této agendy pro obyvatele regionů.

Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje a předseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro legislativu a veřejnou správu, který byl dalším řečník na semináři, se rovněž netají kritikou: „Neměli bychom překonávat smíšený model, měli bychom se snažit překonávat jeho chyby. Návrat k modelu okresních úřadů, který koncepce rekodifikace stavebního práva prakticky představuje, je ústupem od hodnot demokracie a decentralizace, a ta je jako taková z pohledu Asociace krajů ČR zcela nepřijatelná. Pokud vláda navrhne tuto novelu, pokud ji Parlament schválí a prezident podepíše, tak osobně skrze samosprávu Pardubického kraje navrhnu legislativní iniciativu, která bude obsahovat změnu názvu specializovaného stavebního úřadu na okresní úřady.“

Kompletní text petice:

My, níže podepsaní,  n e s o u h l a s í m e   se záměrem Vlády ČR premiéra A. Babiše odebrat výkon působnosti stavebních úřadů obcím, neboť tím dojde k nepřijatelnému zásahu do polistopadového vývoje vztahu mezi obcemi a státem, k centralizaci státní moci. Obáváme se postupného vymizení stavebních úřadů z regionů a venkova. Návrh povede ke zhoršení dostupnosti této veřejné služby pro občany a také si vyžádá zbytečné přijetí množství nových státních úředníků, pronájem či výstavbu nových budov a bude tak mít zásadně negativní dopad na veřejné rozpočty. Protestujeme proti netransparentnímu procesu přípravy takto zásadních změn, jenž ovládla jednostranná stavební lobby, a namítáme absenci odůvodněných analýz návrhu. Zjednodušit stavební řízení je správný záměr, lze je však provést i bez zásadních dopadů na výkon veřejné správy v naší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…