Senát si připomene výročí úmrtí generála Aloise Eliáše

14.06.2017 7:32

V pondělí 19. června 2017 to bude přesně 75 let od smrti legionáře a protektorátního předsedy vlády Aloise Eliáše. Ten byl jako jediný premiér okupované Evropy popraven nacisty za odbojovou činnost. Místopředseda Senátu Ivo Bárek v souvislosti s výročím úmrtí generála Eliáše pověsí v pondělí v 11.00 hod. na zeď Kolovratského paláce, kde sídlila Eliášova vláda a kde je pamětní deska, věnec.

Senát si připomene výročí úmrtí generála Aloise Eliáše
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Místopředseda Senátu Bárek tímto aktem završí připomínkové akce, které se v Senátu uskutečnily a které veřejnosti připomněly osud ministerského předsedy Eliáše. Mezi nimi například Den otevřených dveří Senátu.

Eliáš se stal předsedou protektorátní vlády 27. dubna 1939 a zůstal jím až do 27. září 1941, kdy byl s příchodem Reinharda Heydricha do Prahy za odbojovou činnost zatčen. V ten samý den vpadlo do Kolovratského paláce gestapo a zanechalo po sobě takovou spoušť, že další zasedání kabinetu, které svolal místopředseda vlády Jaroslav Krejčí, se muselo poprvé v dějinách úřadu sejít v budově Strakovy akademie, kde vláda zasedá i dnes.

Po atentátu na Heydricha byl Alois Eliáš 19. června 1942 popraven na střelnici v Praze-Kobylisích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…