Senátoři podpořili vládní novelu zákona o azylu

06.11.2015 10:40

Ústavně-právní výbor Senátu Parlamentu ČR podpořil ve středu 4. listopadu 2015 vládní novelu zákona o azylu a o pobytu cizinců z pera Ministerstva vnitra. Návrh podpořili členové výboru napříč politickými stranami a doporučili senátorům schválit novelu bez dalších pozměňovacích návrhů.

Senátoři podpořili vládní novelu zákona o azylu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Senátoři Ústavně-právního výboru mj. přivítali způsob, jakým Ministerstvo vnitra řeší azylovou politiku. V diskusi nad návrhem také zazněla podpora opatření, ke kterým Česká republika v otázce azylu a pobytu cizinců přistupuje. „Jsem rád, že se senátoři z Ústavně-právního výboru ztotožnili s naším návrhem. Vládní návrh už podpořili poslanci a věřím, že stejně hladce projde tato důležitá novela na příští schůzi také v Senátu," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Změnu zákona o azylu a o pobytu cizinců navrhlo Ministerstvo vnitra. Novelu schválila vláda i Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Senátoři by návrh měli projednat v průběhu listopadu.

Návrh do zákona mj. promítá části dublinského nařízení III, tj. upravuje postup pro určení státu, který má za povinnost věcně posoudit žádost o udělení mezinárodní ochrany v případě, že cizinec podá žádost o mezinárodní ochranu ve více státech.

Novela pak především zavádí do zákona o azylu směrnice Evropského parlamentu a Rady, konkrétně směrnici upravující vedení řízení o mezinárodní ochraně a směrnici upravující materiální zabezpečení žadatelů o mezinárodní ochranu. Tyto směrnice jsou součástí tzv. společného evropského azylového systému. Novela také např. snižuje maximální délku omezení vstupu na trh práce pro žadatele o udělení mezinárodní ochrany z 12 na 6 měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…