Senioři píší Wikipedii v Moravské zemské knihovně

14.02.2018 21:31

Moravská zemská knihovna spolupracuje se spolkem Wikimedia Česká republika.

Senioři píší Wikipedii v Moravské zemské knihovně
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Již od roku 2016 funguje spolupráce mezi Moravskou zemskou knihovnou a spolkem Wikimedia Česká republika – českou pobočkou nadace Wikimedia provozující největší internetovou encyklopedii Wikipedie. Spolupráce započala v Moravské zemské knihovně cyklem tří přednášek vedených brněnskými wikipedisty Markem Blahušem a Michalem Špačkem. Posluchačky a posluchači byli blíže seznámeni s fungováním a cíli Wikipedie a s možnostmi, jak se mohou do její tvorby sami zapojit. Cyklus měl za cíl nejen seznámit veřejnost s projektem Wikipedie, ale zároveň ji nalákat na pravidelné kurzy editace. A tak se od léta 2016 pravidelně v Moravské zemské knihovně konají Kurzy psaní Wikipedie.

V kurzech se zájemci učí, jak do internetové encyklopedie doplňovat to, co v ní dosud chybí, ale mělo by v ní být. „Celá Wikipedie totiž vznikla činností dobrovolníků, kteří se na tomto velkém shromaždišti vědomostí dělí o informace s veřejností i mezi sebou navzájem,“ říká Marek Blahuš ze spolku Wikimedia Česká republika.

Po čtyřech kurzech psaní Wikipedie se organizátoři rozhodli svou činnost zaměřit pouze na seniory. Díky svým celoživotním znalostem a dostatku času mají právě senioři velký potenciál obohatit internetovou encyklopedii Wikipedie o spoustu užitečného obsahu. A tak sei Moravská zemská knihovna zapojila do projektu Senioři píší Wikipedii. Tento projekt inicioval a sám podpořil profesor Jan Sokol, který je dlouholetým wikipedistou. Projekt Senioři píši Wikipedii má jak vzdělávací, tak i sociální rozměr.

Moravská zemská knihovna pro kurzy poskytuje zázemí v podobě vybavené počítačové učebny, informačních zdrojů ze svého fondu, propagaci kurzů a organizační zabezpečení.
A lektoři ze spolku Wikimedia ČR dodají obsah a lektorské vedení kurzů.

Od roku 2016 prošlo všemi kurzy uskutečněnými v Moravské zemské knihovně celkem 47 účastníků.

Novinkou je také Klub Wikipedie, ve kterém si návštěvníci rozšiřují znalosti v oblasti editace wikipedistických hesel pod vedením Jiřího Rambouska z Katedry anglistiky a amerikanistiky FF MU a dalších zkušených wikipedistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…