Seriál Cirkus Bukowsky i dokumenty ČT bodovaly na festivalech

30.10.2013 15:30

Pořady České televize uspěly na konci října hned na dvou prestižních festivalech. Dvě ocenění v kategorii hrané tvorby si z Mezinárodního televizního festivalu v Černé Hoře odnesl seriál Cirkus Bukowsky. A tři dokumenty České televize byly tento víkend oceněny na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji. hlava 2013.

Seriál Cirkus Bukowsky i dokumenty ČT bodovaly na festivalech
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Seriál Cirkus Bukowsky, který uvidí diváci poprvé v České televizi už zítra, si z Černé Hory při své světové premiéře odnesl cenu za nejlepší režii pro Jana Pachla a cenu za nejlepší střih pro Petra Pauera. Ocenění vybojoval mezi 345 pořady ze sedmdesáti osmi zemí, které se na festival přihlásily.

„Mám radost a doufám, že stejné nadšení jako profesionálové z mezinárodní poroty projeví i naši diváci, pro které vznikl seriál především,“ říká o seriálu Cirkus Bukowsky kreativní producent ČT Josef Viewegh. Oceněný režisér a scenárista Jan Pachl dodává: „Pro mě osobně je to jakási první vlaštovka toho, že se dva roky usilovné práce začínají zúročovat a že srozumitelnost seriálu není pouze lokálního charakteru, ale že může uspět i na zahraniční scéně.“

Mezinárodní festival V Černé Hoře ocenil i další projekty České televize, která sama získala Cenu pro producenta. Dokument Davida Vondráčka Láska v hrobě, který divákům Česká televize už brzy nabídne, si odvezl z festivalu Zvláštní cenu poroty za humanistický přístup k protagonistům snímku. V kategorii krátkých pořadů byla oceněna také komedie režiséra a scenáristy Karla Janáka Jirka a bílé myšky Cenou za nejlepší autorský přístup.

Česká televize uspěla i na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji. hlava 2013, kde cenu získal Dalibor Bártek za reportáž Neznámá tvář byznysu lihového kmotra Radka Březiny z cyklu Reportéři ČT, Zvláštní uznání v soutěži dokumentů střední a východní Evropy připadlo snímku Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa za jeho důmyslné hledání spravedlnosti a Cenu diváků získal dokument Show! Bohdana Bláhovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…