Škoda Transportation získala průlomovou zakázku od DEUTSCHE BAHN

18.06.2013 10:40

Od konce roku 2016 budou vozy vyrobené českým výrobcem Škoda Transportation jezdit na bavorských tratích mezi městy Norimberk - Ingolstadt – Mnichov. Společnost Škoda Transportation tím získává jedinečnou referenci pro západní trhy. Německému operátorovi DB Regio dodá Škoda Transportation 6 moderních vysokokapacitních dvoupodlažních souprav včetně 6 lokomotiv 109 E. Nedávno získala lokomotiva 109 E, jako druhá na světě, evropský certifikát TSI High Speed RST na 200 km/h. Celková hodnota zakázky přesahuje 2,6 miliardy korun.

Škoda Transportation získala průlomovou zakázku od DEUTSCHE BAHN
Foto: Škoda Transportation
Popisek: Lokomotiva 109 E společnosti Škoda Transportation

Bavorská železniční společnost (Bayerische Eisenbahngesellschaft – BEG) vypsala v roce 2012 tendr na provozování nejvýznamnější bavorské tratě Norinbemrk- Ingolstadt – Mnichov. Do soutěže na operátora se přihlásila také společnost DB Regio (dceřiná společnost Deutsche Bahn, národního německého a zároveň největšího evropského přepravce). Podmínkou soutěže bylo, že zájemce o provozování tratí musel spolu s nabídkou předložit i návrh moderních vysokokapacitních vozidel, která bude na trati využívat. Společnost DB Regio proto vypsala soutěž na vozidla pro rychlost 190 km/h, kterou Škoda Transportation vyhrála. DB Regio soutěž na provozování tratí Bavorské železniční společnosti s těmito vlaky vyhrála. Škoda Transportation tím získala historicky první zakázku na extrémně náročném německém trhu.

„To, že se společnost DB Regio rozhodla pro nákup našich vozidel, jen potvrzuje jejich vysokou kvalitu, srovnatelnou s produkty špičkových zahraničních výrobců kolejových vozidel. Pro naši společnost je to průlomový kontrakt, Německo je totiž jedním z nejnáročnějších trhů na světě, a to hlavně z pohledu tvrdé domácí konkurence,“ říká Tomáš Krsek, předseda představenstva Škoda Transportation.

Pro DB Regio bude Škoda Transportation dodávat 6 šestivozových dvoupatrových souprav Každá je složena z 1 řídícího vozu, 5 vložených vozů a lokomotivy řady 109 E. Tyto stroje budou vyrobeny pro konstrukční rychlost 200 km/h. Soupravy budou mít také tlakotěsné skříně, čímž se stabilizuje tlak uvnitř vozů při míjení kolejových vozidel na vysokorychlostních tratích, zejména pak v tunelech, a tím se výrazně zvýší komfort cestujících. Na vývoji a výrobě vozidel se bude podílet celá skupina Škoda Transportation. Dvoupatrové vozy budou vyrobeny v ostravské dceřiné společnosti Škoda Vagonka. Kompletní elektrovýzbroj bude dodávat plzeňská dceřiná společnost Škoda Electric.

„Německý zákazník je velmi náročný, a přesně ví, co od výrobce požaduje. Pro DB Regio jsme nabídli dvoupatrové soupravy nové generace, které plně odpovídají západoevropských standardům. To, že budeme dodávat vozidla, pro extrémně kompetitivní německý trh, považujeme dnes za klíčovou referenci, potvrzující vysokých standard našich produktů. Zároveň nám tento kontrakt dává velkou šanci přivést v brzké době na koleje v Německu a jiných západoevropských zemích další česká vozidla,“ říká Zdeněk Majer, viceprezident pro obchod Škoda Transportation. 

Technicky se bude jednat o špičkově vybavený a moderní výrobek. Zajímavostí je, že vozidla jsou konstrukčně připravena na rychlost 200 km/h, přičemž zákazník požadoval schválení pouze na rychlost do 190 km/h. Vlaky budou také vybaveny bezbariérovým nástupem ve výšce 760 mm, což byl jeden z důležitých požadavků Bavorské železniční společnosti. Budou plně klimatizovány a připojení na internet bude samozřejmostí. Ve druhé třídě bude mít vlak 679 míst a v první třídě 26 míst k sezení. Požadováno bylo také 82 sklapovacích sedadel, 2 místa pro cestující se sníženou pohyblivostí a multifunkční prostor až pro 37 jízdních kol. Každý z vlaků bude vybaven venkovním i vnitřním kamerovým systémem.

V poslední době uzavřela skupina Škoda Transportation několik významných exportních kontraktů. Nedávno podepsala kontrakt s čínskou firmou CSR Sifang Quingdao na poskytnutí licence k technologiím na výrobu nízkopodlažních tramvají typu ForCity (15T). V rámci kontraktu poskytne Škoda Transportation 10letou licenci na výrobu až 400 vozů. Celková hodnota zakázky může dosáhnout až 5 miliard korun.

Dalším významným zahraničním kontraktem je dodávka 60 tramvají pro turecké město Konya v celkové hodnotě 2,6 miliardy korun. Nebo kontrakt s firmou General Electric na dodávku 660 kusů kompletních elektrických pohonů pro 110 lokomotiv určených pro kazašské státní dráhy v hodnotě jedné miliardy korun. V roce 2012 uzavřela Škoda Transportation zakázku na 31 tramvají pro maďarské město Miskolc v hodnotě 2 miliardy korun, nebo na trakční výzbroj pro 23 jednotek metra v čínském městě Su-čou za 500 milionů korun. Do Ruska bude skupina dodávat 9 jednotek metra pro Petrohrad. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…