Skvostné orientální koberce budou vystaveny na císařském hradě Karlštejně

12.05.2014 13:00

Přibližně osm desítek nejhodnotnějších orientálních koberců ze sbírek Národního památkového ústavu bude od června vystaveno na hradě Karlštejně. V rámci obou prohlídkových okruhů i na samostatně přístupné výstavě v nových prostorách budou prezentovány skvosty různých proveniencí a stáří.

Skvostné orientální koberce budou vystaveny na císařském hradě Karlštejně
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Ve sbírkách Národního památkového ústavu se nachází přibližně 1300 kusů vzácných orientálních koberců, z nichž přibližně 80 nejhodnotnějších bylo vybráno na ojedinělou výstavu, která bude počátkem června otevřena na státním hradě Karlštejn.

Výstava přiblíží kvalitu a rozmanitost tradičních koberců ve sbírkách státních hradů a zámků. Rozdělena bude do čtyř částí podle oblasti původu koberců – na expozici koberců kavkazských, anatolských, perských a turkmenských a afghánských. K nejvzácnějším exponátům bude patřit monumentální koberec čintámani z 16. století, pocházející ze schwarzenberských sbírek a umístěný od skončení světové výstavy koberců ve Vídni roku 1891 na zámku Hluboká. Z ucelených kolekcí bude zastoupena například historická kolekce anatolských – částečně modlitebních – koberců většinou z 18. století, které zakoupil jako sběratelskou starožitnou kolekci následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d´Este pro svůj orientální salonek na zámku Konopiště. Největším exponátem výstavy pak bude kášán z Lysic o rozměrech přes 4 x 6 metrů.

K výstavě se připravuje katalog a Národní památkový ústav k tématu následně vydá publikaci Metodika průzkumu, evidence, péče a prezentace orientálních koberců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…