Soud zamítl návrh na zrušení Nadačního fondu proti korupci

16.12.2015 12:05

Vrchní soud v Praze dnes potvrdil předchozí rozhodnutí Městského soudu v Praze, kterým byl zamítnut návrh advokátní kanceláře MSB Legal na zrušení Nadačního fondu proti korupci. Vrchní soud rovněž potvrdil, že boj proti korupci je obecně prospěšnou činností a že Nadační fond proti korupci plní účel, ke kterému byl zřízen.

Soud zamítl návrh na zrušení Nadačního fondu proti korupci
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

V prosinci 2012 podala advokátní kancelář MSB Legal návrh na zrušení Nadačního fondu proti korupci. Svoji argumentaci stavěla na konstatování, že činnost Fondu – tedy zejména boj proti korupci – nenaplňuje podstatu obecně prospěšného cíle. Městský soud v Praze tento návrh v roce 2013 svým usnesením zamítl. Advokátní kancelář se proti tomuto rozhodnutí odvolala a dnes Vrchní soud v Praze rozhodnutí Městského soudu potvrdil.

„Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a odvolací soud předchozí rozhodnutí potvrdil. Bylo by s podivem, pokud by nebyla činnost našeho Fondu shledána obecně prospěšnou, když téma korupce je řešeno velmi aktivně i na vládní úrovni. Argument, že jsme se zaměřili pouze na konkrétní osoby, je absurdní. Stačí, když se podíváte na historii našich kauz a udělených nadačních příspěvků. Za historii existence fondu jsme udělili přibližně 60 nadačních příspěvků, přičemž pouze jeden z nich měl vztah k osobám z okruhu advokátní kanceláře MSB Legal,“ okomentoval výrok soudu Petr Soukenka, ředitel Fondu.

Právní zástupce Nadačního fondu proti korupci JUDr. Petr Kočí k tomu doplnil: „Vrchní soud se ztotožnil se závěrem Městské soudu, že advokátní kancelář MSB Legal měla možnost se domáhat nápravy v řízení o ochranu dobré pověsti právnické osoby – ostatně jako každá právnická osoba, pokud by se cítila činností či výroky Nadačního fondu poškozena. S odvoláním tak nemohla uspět a soudu nezbylo, než předchozí rozhodnutí potvrdit.“

Nadační fond proti korupci vznikl jako zcela nezávislá iniciativa lidí, kteří zásadně nesouhlasí s tím, do jaké míry korupční jednání infiltrovalo celou státní správu. Jeho cílem je podpora a přispívání k budování etických hodnot v demokratické společnosti, podpora odhalování korupční činnosti ve veřejné správě a podpora projektů odhalujících korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…