Soudy uznaly procesní pochybení v bývalém insolvenčním řízení proti Čepru

03.11.2016 21:34

Vrchní soud v Praze dnes potvrdil procesní pochybení v insolvenčním řízení zahájeném na návrh Vladimíra Bartoše, který na společnost Čepro podal v roce 2011. Výrok se týká pouze formálního procesního pochybení soudů, žádným způsobem nezpochybňuje bezdůvodnost podaného insolvenčního návrhu.

Soudy uznaly procesní pochybení v bývalém insolvenčním řízení proti Čepru
Foto: red
Popisek: Čepro

Vladimír Bartoš u Městského soudu v Praze podal v červenci roku 2012 žalobu pro zmatečnost směřující proti formálnímu postupu soudů v předchozím insolvenčním řízení. Společnost Čepro se následně odvolala k Vrchnímu soudu, který dnes rozhodnutí nižší instance potvrdil. Soud se přitom zcela odklonil od své ustálené rozhodovací praxe, na jejímž základě docházelo k pravomocnému ukončení insolvenčních řízení, v nichž byly uplatňovány fiktivní či pochybné pohledávky.

Popření této judikatury představuje závažný průlom do právní jistoty účastníků řízení, neboť všechna řízení, která byla takto ukončena, by bylo třeba považovat za právně vadná.

Díky tomu, že obecné soudy seznaly chyby v postupu insolvenčních soudů, je pravděpodobné, že v dohledné době dojde ke znovuotevření insolvenčního řízení, které již bylo jednou pravomocně zastaveno.

Insolvenční návrh podaný V. Bartošem je nicméně zcela zjevně bezdůvodný a nemůže mít šanci na úspěch. Společnost ČEPRO je totiž ve vynikající hospodářské kondici a pohledávka uplatněná V. Bartošem je neexistentní a smyšlená, což potvrzují i dostupná soudní rozhodnutí.

Jedná se o typický příklad šikanózního zneužití práva, kdy se žalobce pokouší vyvinout na domnělého dlužníka nátlak a donutit jej tak k proplacení neexistující pohledávky, ačkoli je zcela evidentní, že dlužník v úpadku není.

Proti nekalým praktikám V. Bartoše se bude společnost ČEPRO bránit všemi dostupnými právními prostředky.

Státní distributor paliv Čepro, a. s., je jedním z největších průmyslových podniků v České republice. V žebříčku Czech TOP 100 se firma v roce 2014 umístila na 8. pozici. Čepro provozuje síť 1135 km produktovodů, k  dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 mil. m³. Společnosti náleží 191 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR, která je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR. Síť EuroOil je největší český distributor pohonných látek v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…