Soutěže Vesnice roku a Stavba roku výrazně pomáhají regionu

13.08.2013 21:00

Středočeský kraj podporuje již řadu let rozvoj venkova. Dokladem toho je mimo jiné soutěž Vesnice Středočeského kraje roku 2013, která se letos konala po devatenácté.

Soutěže Vesnice roku a Stavba roku výrazně pomáhají regionu
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Nejúspěšnější obce získaly Zlatou, Modrou, Bílou, Oranžovou a Zelenou stuhu. Další vesnice byly oceněny diplomy, které se hradily z rozpočtu Středočeského kraje. Ten mezi obce rozdělí 500 000 korun. Dnes návrh na rozdělení finančních prostředků schválila Rada Středočeského kraje.

Městys Březno za výbornou spolupráci se školou obdrží 75 000 korun, tutéž částku získá obec Lhota a Dolní Chvatliny, obec Kamýk nad Vltavou, která připravuje čtyřhodinovou prezentaci pro celostátní hodnotitelskou komisi soutěže, získá 60 000 korun, stejnou finanční sumu obdrží obec Kondrac a Chorušice, 55 000 korun dostane Kamberk a 40 000 korun obec Lošany za prvotřídně vedenou kronikou.

Cílem soutěže je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy. Vítězem letošního krajského kola se ve Středočeském kraji stala obec Čistá (okres Rakovník).
 
„Život na vesnici není jen o tom, co postavíte, ale i o kulturním a společenském životě a uchování tradic. Především je to ale o lidech. Jak jsou aktivní a kolik energie věnují rozvoji obce. Kdyby byli ve všech obcích tak aktivní jako v obcích Čistá, Hlavenec či Kamýk, tak by náš kraj vzkvétal ještě více,“ ocenil vítězné obce ve všech třech posledních ročnících hejtman Řihák.

Stavba roku

Dalším počinem Středočeského kraje v oblasti podpory regionálního rozvoje je pořádní soutěže Stavba roku Středočeského kraje, na kterou Středočeský kraj vyčlenil 250 000 korun. Rada Středočeského kraje na svém dnešním zasedání schválila účast na zajišťování zmiňované soutěže a uvolnění těchto finančních prostředků.

Zajištěním organizace soutěže, nad kterou převzal záštitu hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, byl totiž pověřen i v roce 2013 právě Středočeský kraj. "Význam soutěže je především v podpoře kvalitních realizací staveb. Chceme tak ocenit společné úsilí investorů, projektantů a dodavatelů,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák. Dalším přínosem soutěže je také seznámení nejširší odborné i laické veřejnosti s úrovní českého stavitelství a architektury.

Hlásit se mohly stavby všeho druhu: nové i rekonstrukce, urbanistické realizace i úpravy krajiny, pozemní stavby – bytové i nebytové budovy, inženýrské stavby – stavby veřejné infrastruktury dopravní i technické, energetické i vodohospodářské stavby. Soutěž je určena pro stavby realizované na území Středočeského kraje bez ohledu na státní příslušnost projektanta a místo registrace dodavatele.  Uzávěrka soutěže byla 1. 7. 2013. Jednotlivé stavby budou posuzovány podle předem daných kritérií, jakým je například kvalita investičního záměru či začlenění stavby do okolí. „Věřím, že máme moudré hlavy a šikovné ruce a že i po roce máme co ukázat a nabídnout nejen naším občanům, ale i světu,“ doplnil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne