Specialisté z PMS školili albánské odborníky v mediaci

20.04.2017 10:54

Experti z české Probační a mediační služby po osmnácti měsících ukončili společný finsko-český projekt, který měl za cíl podpořit rozvoj alternativního řešení konfliktů v Albánii.

Specialisté z PMS školili albánské odborníky v mediaci
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Kateřina Hyková, Marek Tkáč a Martin Kracík společně se svými finskými kolegy pomáhali školit albánské pracovníky v justici v mediačních technikách. Cílem projektu sponzorovaného z Evropské unie byla harmonizace právního rámce Albánie, podpora tamější Komory mediátorů, spolupráce s partnery a zvýšení obecného povědomí o mediaci.

Mediace je způsob smírného řešení sporů, jehož cílem je dohoda. Probační a mediační služba se soustředí především na mediaci v trestní justici, která se snaží o mimosoudní řešení trestného činu, na jehož protilehlých stranách stojí oběť a pachatel.

„Mise, na kterých jsme se podíleli v Albánii, byly hodnoceny jako velmi přínosné  – ukázalo se, že kombinace finsko-české zkušenosti zkrátka funguje,“ uvedl lídr projektu za česku stranu a zároveň vedoucí středisek PMS ve východních Čechách Martin Kracík. Součástí předávání zkušeností byla podle něj i týdenní studijní cesta albánských mediátorů do Česka, která se konala loni v květnu. Albánští mediátoři tehdy navštívili kromě PMS i ministerstvo spravedlnosti, Českou advokátní komoru a další justiční instituce.

Mezinárodní projekt uzavřela koncem března konference v Tiraně. Na konferenci vystoupil i náměstek ředitelky PMS Radim Bureš, český velvyslanec v Tiraně Jaroslav Ludva, zástupci Evropské komise a další významní hosté. „V závěrečném zhodnocení přínosu projektu zaznívalo ocenění českým expertům jak ze strany Albánců, tak i finských kolegů. Projekt byl hodnocen jako velmi úspěšný,“ doplnil Kracík.

Albánský parlament vloni v červenci schválil reformu justice, která je klíčovou podmínkou pro přístupové rozhovory s Evropskou unií. Albánie požádala o status kandidátské země pro vstup do EU v roce 2009, ale kvůli otálení s reformami a v boji proti korupci a zločinnosti ho získala až v roce 2014. Reforma má zajistit změny v soudním systému, jejichž cílem je dosáhnout nezávislosti soudců a prokurátorů a vykořenit korupci v justici.

Má k tomu přispět i kontrola příjmů a majetku soudců a prokurátorů a prověřování jejich profesionální způsobilosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…