Spelos: Přehnaná regulace vyeskaluje problémy s hazardem

19.03.2015 13:38

K regulaci loterií je třeba přistupovat zodpovědně. Na tom se dnes na odborném semináři s názvem Hazardování s hazardem, který se uskutečnil v Českých Budějovicích, shodli všichni odborníci. Akce, která se konala pod záštitou místopředsedy Poslanecké sněmovny, se kromě zástupců provozovatelů loterií zúčastnili také zástupci Ministerstva financí, národní protidrogový koordinátor a celá řada komunálních politiků.

Spelos: Přehnaná regulace vyeskaluje problémy s hazardem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

„Pokud chtějí obce zabránit problémům, spojeným s patologickým hráčstvím,  zvýšenou kriminalitou a rozmachem šedé ekonomiky, je třeba, aby volili cestu přiměřené a funkční regulace. Sami představitelé měst a obcí totiž nejlépe znají místní poměry a dokážou tak stanovit vhodná kritéria pro řádné provozování na svém území,“ uvedl Petr Vrzáň, prezident SPELOS, a dodal: „Města, která očekávala, že vyřeší problémy s hazardem tím, že zvolí cestu prohibice, se již nyní potýkají s rozmachem černých heren, hráčských klubů a všudypřítomných kvízomatů. Řada hráčů navíc přechází na neregulovatelné zahraničí sázkové weby, kde schází možnost jakékoliv kontroly a které jsou dostupné i z mobilních zařízení 24 hodin denně, odkudkoliv.“

Národní protidrogový koordinátor, Jindřich Vobořil, k tomu dodává: „Nulovou tolerancí problém nezanikne. Oba extrémy mají svá rizika – jak maximální dostupnost, tak i Jedině legálním provozem loterií stát a obce nepřijdou o finanční prostředky, které plynou z jejich provozu. V současné době se jedná celkem o přibližně 10 miliard korun. „Cesta prohibice není správným řešením, v jejím důsledku by totiž došlo k velkým daňovým výpadkům a rozmachu černého trhu,“ potvrdil Karel Blaha, ředitel odboru pro regulaci loterií. Prostředky, které generuje loterní průmysl, výrazně pomáhají neziskovému sektoru, sportovním organizacím, kulturním institucím, zdravotní a sociální oblasti a podobě.

„Loterní průmysl zaměstnává na 60 000 osob. Jde také o pracovníky v gastronomii a pohostinství, majitele nemovitostí a jejich zaměstnancem administrativní pracovníky IT odborníky a podobně. Pokud by takovýto počet osob skončil na úřadu práce, stát by musel jen na podpoře v nezaměstnanosti vyplatit za 6 měsíců trvání podpory více než 4 miliardy Kč,“ dodala Jarmila Novotná s iniciativy Loterie bez hazardu.

Na nutnosti zabývat se danou oblastí zodpovědně se shodli všichni účastníci semináře. „K regulaci je třeba přistupovat odborně tak, aby se téma nestalo jen populistickým a laciným gestem,“ uvedl Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny. Česká republika by neměla jít cestou zemí, které neuváženou regulací připravily rozpočty o miliardy, lidi o zaměstnání a přeměnily legální trh v nelegální, což přineslo i zvýšenou kriminalitu.

„Důkazem naprosto nesmyslného mediálního cirkusu ohledně hazardu je nedávná vlna referend, která prokázala nezájem široké veřejnosti o toto téma. Bohužel však na tyto zbytečné akce města musela vynaložit miliony korun ze svých rozpočtů,“ uzavřel Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…