Společné cvičení prověřilo české a slovenské vojenské policisty

16.07.2017 11:08

Čeští a slovenští vojenští policisté si tento týden prověřili své dovednosti v rámci součinnostního cvičení Ochránce 2017. Nad akcí, která se konala v Praze a v Ústeckém kraji, převzalo záštitu Velitelství ochranné služby Vojenské policie Praha.

Společné cvičení prověřilo české a slovenské vojenské policisty
Foto: Vojenská policie
Popisek: Vojenská policie, logo.

Vzájemná spolupráce obou stran začala už v roce 2015 při cvičení Ochránce 2015, jehož cílem byla důkladná příprava ochránců na předsednictví Slovenska v Radě Evropské unie. Díky efektivitě se cvičení opakovalo i o rok později. Letos se poprvé přesunulo ze Slovenska na naše území.

Ochránce obou států čekalo celkem náročných dní. V pondělí byla slovenským kolegům za účasti velitele Velitelství ochranné služby Vojenské policie Praha (VeOSVP) plukovníka Jiřího Ročka představena činnost celého útvaru a zejména činnost a úkoly Oddělení doprovodů.

Poté následoval podrobný rozbor mezinárodní, evropské i státní legislativy týkající se zajišťování bezpečnosti osob a teoreticky byly vyhodnocovány četné taktické situace. Závěrem prvního dne se příslušníci slovenské Vojenské policie podrobně seznámili s technikou, výstrojí, výzbrojí a speciálními technickými prostředky používanými k zajištění bezpečnosti osob v České republice.

Ochrana chráněné osoby, řidičská příprava ...

Další dny byly plné drilu. Vojenští policisté procvičovali taktiku ochrany chráněné osoby v pěších formacích. Součástí byla i řidičská příprava zaměřena na zdokonalování ovládání vozidel za krizových podmínek, například reakce kolony s chráněnou osobou při napadení. Střelecká příprava kombinovala čistou střelbu s taktickými prvky. Kromě toho se uskutečnily i simulace pokusu o napadení chráněné osoby za použití ostré munice.

V pátek 14. července proběhlo závěrečné vyhodnocení cvičení Ochránce 2017 oběma zúčastněnými stranami. „Interoperabilita mezi českou a slovenskou Vojenskou policií je pro všechny obrovským přínosem. Nejefektivnějším výcvikem totiž není nic jiného než předávání osobních zkušeností. Bude naší snahou, aby cvičení Ochránce mělo svá pokračování,“ uzavřel cvičení plukovník Jiří Roček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…