Správa železnic: Bezpečné chování na přejezdech

15.07.2022 11:19 | Tisková zpráva

Neriskuj život, drž se dál od kolejí! Platí to nejen v létě. Chvíle nepozornosti, špatné rozhodnutí nebo hazard. To jsou nejčastější důvody střetů na železničních přejezdech. V drtivé většině případů za nimi stojí řidiči, chybují ale i chodci nebo cyklisté. Připomínat si pravidla bezpečného chování na přejezdech či v jejich těsné blízkosti je prospěšné stále...

Správa železnic: Bezpečné chování na přejezdech
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Ve snaze upozornit na často tragické následky těchto zbytečných nehod se Správa železnic tradičně připojila k Mezinárodnímu dni bezpečnosti na železničních přejezdech ILCAD 2022. „Železniční přejezdy jsou bezpečné, pokud se na nich jejich uživatelé chovají správně. Ke střetům vlaků s hazardujícími řidiči však stále dochází, v průměru každý druhý den. Správa železnic proto využívá jakékoli možnosti, jak na nutnou obezřetnost a dodržování pravidel upozornit. Kdyby se nám díky této kampani podařilo zachránit byť jediný život, bude to mít smysl,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Správy železnic investuje do modernizace a zvýšení zabezpečení železničních přejezdů jednotky miliard korun ročně, což se projevuje i v počtu nehod na přejezdech. Vzorovým byl rok 2020, kdy došlo k nejméně střetům vlaků a silničních vozidel od roku 2003, tedy od vzniku dnešní Správy železnic. Loni se počet nehod sice nepatrně zvýšil, zemřelo ale při nich téměř o třetinu méně lidí než v předešlém roce.

V žebříčku viníků stojí na první příčce řidiči osobních automobilů. Z 62 střetů, které letos prozatím evidujeme, stáli za 44 nehodami.

V letošním roce se plánuje opravit a zmodernizovat celkem 150 přejezdů. Závorami by se přitom mělo vybavit 125 z nich. Aktuálně je na tyto účely vyčleněná částka 2,4 miliardy korun.

Na seznamu přejezdů určených k modernizaci jsou úrovňová křížení se všemi typy pozemních komunikací. V loňském roce prošlo úpravou celkem 186 přejezdů.

A jaká jsou pravidla bezpečné železnice? V blízkosti přejezdu je především nutné plně se věnovat řízení vozidla a pohybovat se velmi obezřetně. Na samotném křížení je třeba se řádně rozhlédnout. Vždy se musí respektovat výstražná signalizace, zakázáno je překonávat koleje mimo vyznačené přejezdy či přechody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…