Správa železnic: Most od pražského Výstaviště čeká přesun do nového působiště

12.04.2023 22:05 | Tisková zpráva

Z historického železničního mostu přes ulici Dukelských hrdinů v pražských Holešovicích se stane exponát Národního technického muzea (NTM). Správa železnic zahájí v sobotu demontáž ocelové konstrukce z konce 19. století. Její úlohu převezme zcela nová estakáda, která vyroste v rámci stavby trati na letiště.

Správa železnic: Most od pražského Výstaviště čeká přesun do nového působiště
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Snesení se bude provádět jeřábem LTM 1350. Za pomoci vázacích prostředků dojde k zavěšení mostní konstrukce na jeřáb a jejímu přenesení na přistavený podvalník s tahačem. Ten ji odveze v nedělních ranních hodinách. Následně se odstraní spodní stavba mostu, která uvolní místo pro základy budoucího přemostění.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11599 lidí

Snášení mostní konstrukce ovlivní provoz pod mostem v ulici Dukelských hrdinů, která bude od 15. do 24. dubna uzavřena. V úterý 25. dubna se obnoví provoz tramvají, auta se na komunikaci vrátí 15. května.

Příhradové nýtované konstrukce byly ve své době klíčovým stavebním prvkem mostů. Konkrétně ten v ulici Dukelských hrdinů vznikl v roce 1890, železniční dopravě tak sloužil přes 130 let. Nově se stane jednou z dominant Muzea železnice a elektrotechniky NTM, které vznikne v bývalém depu na Masarykově nádraží.

V místě původního mostu se vybuduje nová estakáda. Její výstavba je součástí modernizace trati mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla. Konkrétně jde o úsek mezi pražskými Bubny a Výstavištěm.

Snesení historické mostní konstrukce a jejímu převozu do budoucího muzejního areálu předcházel podpis nové smlouvy mezi Správou železnic a NTM, jejímž předmětem byl převod dalších technických zařízení do majetku muzea. Kromě zmíněného mostu se stalo součástí jeho sbírek rovněž několik přejezdových zabezpečovacích zařízení, sloupy a další součásti trakčního vedení, mostní provizorium a litinové sloupy ze zrušeného zastřešení nástupiště ve stanici Řetenice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…