Správa železniční dopravní cesty: Geodeti mapují území pro vysokorychlostní trať z Prahy-Běchovic do Poříčan

23.10.2019 11:48

Pracovníci firem, se kterými Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uzavřela smlouvy na provedení geodetických zaměření terénu, se již pohybují v území mezi Prosenicemi a Ostravou-Svinovem (VRT Moravská brána), Modřicemi a Šakvicemi (VRT Jižní Morava) a od konce září také mezi Prahou-Běchovicemi a Poříčany (VRT Polabí). Vytvářejí tak geodetické a mapové podklady pro až 130 kilometrů nových tratí.

Správa železniční dopravní cesty: Geodeti mapují území pro vysokorychlostní trať z Prahy-Běchovic do Poříčan
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

„Terénní práce budou probíhat po celý podzim. Spočívají v zaměření současného stavu terénu, existujících objektů, zeleně anebo komunikací v území, které je potřeba podrobně zmapovat v pásu širokém několik stovek metrů. Zaměření stávajícího stavu území bude sloužit jako podklad pro další fáze projektování a přípravy VRT ve výše zmíněných pilotních úsecích,“ říká vedoucí samostatného oddělení přípravy VRT SŽDC Martin Švehlík a dodává: „Chceme poskytovat maximální množství informací o přípravných krocích, proto SŽDC zřídila e-mailovou adresu vrt@szdc.cz, kam lze směřovat jakékoli dotazy ohledně aktuální situace v přípravě VRT.“ 

V souladu se Stavebním zákonem SŽDC již také podala jako oprávněný investor návrh na aktualizaci Zásad územního rozvoje hlavního města Prahy a současně na související změnu Územního plánu hlavního města Prahy. Ty mají vymezit a upřesnit návrhový koridor pro stavbu pilotního úseku VRT Polabí na území metropole, a to včetně vymezení stavby jako veřejně prospěšné. Koridor by tak měl navazovat na již vymezený na území Středočeského kraje a je základním předpokladem pro získání územního rozhodnutí.

Zahájení výstavby vysokorychlostního úseku z Prahy-Běchovic do Poříčan, který má být první etapou VRT Praha – Brno, se předpokládá v roce 2025. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…