Státní pozemkový úřad: Doubravice nad Svitavou a Kuničky se pyšní novou polní cestou

04.01.2021 7:34

Pobočka Blansko Krajského pozemkového úřadu pro Jihomoravský kraj v roce 2020 dokončila stavbu polních cest s příkopy a rigoly v katastrálních územích Doubravice nad Svitavou a Kuničky.

Státní pozemkový úřad: Doubravice nad Svitavou a Kuničky se pyšní novou polní cestou
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

Realizací stavby polních cest došlo k propojení katastrálních území Doubravice nad Svitavou a Kuničky. Polní cesta HC1 v Doubravici nad Svitavou navazuje na místní komunikaci, plynule se napojuje na polní cestu HC1 v k. ú. Kuničky a končí napojením na další pozemkovým úřadem zrealizované společné zařízení – polní cestu HC2 v k. ú. Kuničky (realizace 2016-2017).

Hlavní polní cesta HC1 z důvodu vysokého podélného sklonu byla před realizací stavby prakticky z důvodu hlubokých erozních rýh pro běžnou techniku nesjízdná.  Na cestu HC1 navazuje vedlejší polní cesta VC 12 v k. ú. Doubravice nad Svitavou, která je ukončena na hranici katastrálního území Holešín, kde navazuje na stávající polní cestu Pv5, jejíž realizace je plánována v následujícím období. Po její realizaci budou propojena katastrální území Holešín, Doubravice nad Svitavou a Kuničky.

Přestože hlavním cílem vybudovaných polních cest bylo umožnit přístup hospodařícím zemědělcům a vlastníkům k jejich pozemkům, jsou cesty hojně využívány i k jiným účelům. Umožňují obyvatelům obcí jejich využití za účelem rekreace a turistiky. Stavba sousedí s rozsáhlým lesním komplexem, ve kterém probíhá nucená těžba dřeva. Vytěžené dřevo je sváženo po polních cestách.  Stavba je také využívána obyvateli z přilehlého okolí (převážně z Kuniček), kteří si po těchto cestách zajišťují přístup do Doubravice nad Svitavou. Dalším cílem staveb polních cest bylo zlepšení vodohospodářských poměrů – povrchové vody z komunikace jsou cestním příkopem a zemními rigoly odváděny a zasakovány do travnatých pozemků kolem cesty. Jedná se o svažité území, kdy před realizací stavby docházelo při přívalových srážkách k zaplavování intravilánu městyse Doubravice nad Svitavou.

Polní cesty HC1 v k. ú. Doubravice nad Svitavou a Kuničky jsou realizovány v kategorii P5,0/40 z asfaltobetonu se štěrkovou krajnicí o šířce 2 x 0,5m. Celková délka polních cest je 2635,86 m. V celé trase je 13 výhyben, propustky a sjezdy. V k. ú. Kuničky cesta kříží bezpečnostní přeliv ze stávajícího rybníka.

Polní cesta VC12 v k. ú. Doubravice nad Svitavou je v celém úseku v kategorii P3,0/30 s CB kolejovým krytem o délce 349,73 m. Povrchové vody z komunikace jsou odváděny rigolem z betonových odvodňovacích žlabů do vodního toku.

Realizaci této stavby provedla firma FIRESTA – Fišer, rekonstrukce, stavby a.s., celkové náklady za stavební práce činily 27,8 mil. včetně DPH. Stavební práce byly zahájeny v červnu 2019 a ukončeny v srpnu 2020.

Stavba byla financována z Programu rozvoje venkova ČR pro období 2014-2020 z operace 4.3.1. Pozemkové úpravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …