Státní veterinární správa: Dvě zásilky polského kuřecího masa se salmonelou ve východních Čechách

15.04.2019 11:26

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily dvě zásilky kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely.

Státní veterinární správa: Dvě zásilky polského kuřecího masa se salmonelou ve východních Čechách
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

V prvním případě se jedná o 240 kilogramů chlazených kuřecích čtvrtek. Maso bylo od příjemce zásilky ze Žamberka distribuováno do stravovacích zařízení v Pardubicích. Ve druhém případě jde o 300 kg kuřecích prsních řízků, které přišly do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou.

Identifikace výrobku (Žamberk):
Název výrobku: Kuřecí čtvrtky
Výrobce: SuperDrob S. A. Oddział w Lublinie, 20-952 Lublin, ul. Zimna 2., PL 06630501 WE
Číslo šarže: L 908 150 122
Datum spotřeby: 28. 3. 2019
Velikost šarže: 240 kg

Od příjemce zásilky, kterým byla společnost Drůbeží ráj ze Žamberka, směřovala zásilka kuřecího masa ke dvěma subjektům do Pardubic. Takřka 100 kg masa byla zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kg v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX – Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku. Zbytek masa z 240 kilogramové šarže byl využit k jiným účelům, než k lidské spotřebě.

Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.

Druhý případ zásilky 300 kg kuřecích řízků, která přišla do Chlumce nad Cidlinou, SVS v tuto chvíli došetřuje. SVS informovala o nálezech salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 oC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …