Státní veterinární správa: Pes, zavřený v autě v Jindřichově Hradci, byl vystaven přehřátí

15.08.2019 17:02

Před několika dny řešila Krajská veterinární správa (KVS) pro Jihočeský kraj společně s městkou policií a městským úřadem v Jindřichově Hradci případ psa, kterého jeho majitel nechal v autě na přímém slunci.

Státní veterinární správa: Pes, zavřený v autě v Jindřichově Hradci, byl vystaven přehřátí
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Městská policie dostala informaci, že na parkovišti u plaveckého bazénu je zaparkované auto a uvnitř je zavřený lovecký pes, český fousek. Pes v autě střídavě štěkal, pobíhal po sedačkách a čenichem nasával pootevřenými bočními okénky čerstvý vzduch. Policejní hlídka po určité době provedla otevření vozidla a vypuštění psa ven. Nutno podotknout, že pes neměl v autě k dispozici ani vodu k napití. Teplota v zaparkovaném autě může za pár minut přesáhnout 50oC, což může ohrozit zdraví psa.

Přibližně po hodině od příjezdu policistů se dostavil majitel psa, který uvedl, že si byl zaplavat v bazénu. KVS k celé záležitosti zpracovala odborné vyjádření a dala podnět obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností k projednání přestupku pro podezření z týrání zvířete. Ve správním řízení chovateli hrozí pokuta v řádu desetitisíců korun.

V souvislosti s přehřátím zvířete v uzavřeném autě je dobré zmínit, že psi mají zcela odlišnou termoregulaci, než mají lidé. Jejich potní žlázy v ní nemají téměř žádnou úlohu a při vysokých teplotách nemohou ochladit organismus pocením. To se děje hlavně přes jazyk a dutinu ústní. Zrychleným dýcháním dochází k ochlazení dobře prokrvených sliznic tlamy a díky tomu i krve. Současně pes vdechuje chladnější vzduch a tím snižuje teplotu těla.

V době dovolených mnoho chovatelů cestuje se zájmovými zvířaty v autech. Hlavně při delších cestách by měli dělat pravidelné přestávky a nechat při nich zvířata proběhnout a dostatečně napít vlažné vody. Nikdy by neměli v horkém počasí nechávat zvířata zavřená v autech, i když jim pootevřou boční okénka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

15:23 Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

Již tento pátek 24. května 2024 se uskuteční od 20 hodin tzv. unikátní Minikoncert v Apartmánech Kní…