Štěchovice potrápil „únik“ oleje. Hasiči k elektrárně dorazili včas

15.06.2015 12:45

Únik 150 litrů oleje na vltavskou vodní hladinu pod štěchovickou elektrárnou si v pátek dopoledne vynutil zásah hasičů z širokého okolí. Akce, která se ukázala být „jen“ havarijním cvičením, dokonale prověřila souhru jednotek Hasičského záchranného sboru ČR s jednotkami Hasičského záchranného sboru ČEZ KE, a také součinnost obsluhy elektrárny, Havarijního štábu provozu VE Štěchovice a Havarijního štábu EVD.

Štěchovice potrápil „únik“ oleje. Hasiči k elektrárně dorazili včas
Foto: cez.cz
Popisek: Štěchovice potrápil „únik“ oleje. Hasiči k elektrárně dorazili včas.

Štěchovice patří k nejdůležitějším lokalitám tzv. Vltavské kaskády. Za více než 70 let provozu vyrobily obě dvě štěchovické vodní elektrárny 8 miliard kWh elektřiny, což by stačilo na pokrytí spotřeby všech současných českých domácností po dobu 2 let.

Bylo to dílem několika málo okamžiků – a páteční dopoledne ve Štěchovicích se změnilo doslova v hektickou honbu po vodě. Před devátou hodinou ráno uniká prasklou hadicí kolem 150 litrů oleje na vltavskou vodní hladinu pod štěchovickou elektrárnou, ovšem stejně rychlá je i lidská reakce. Specialista dodavatelské firmy obratem hlásí hrozící nebezpečí obsluze elektrárny. Ta celé zařízení okamžitě odstavuje a oznamuje situaci na linku 150. Za 25 minut dorazily namísto jednotky HZS z Jílového a Řevnic, které doplnili jejich kolegové
z HZS ČEZ Klasické elektrárny. V neuvěřitelně rychlém čase je na klidné vltavské hladině pod vodní elektrárnou instalována norná stěna a vysypány hydrofobní sorbenty na jímání oleje. Hasiči na člunech po chvíli tyto látky z vody odstraňují.

Jen zasvěcení přitom vědí, že se jedná o cvičení věrně simulující skutečnou událost. Situace dokonale prověřila souhru jednotek Hasičského záchranného sboru s jednotkami HZS ČEZ KE.

Projděte se areálem elektrárny Štěchovice včetně běžně nepřístupných míst – díky virtuální prohlídce na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-stechovice/ a oceňte práci hasičů a zaměstnanců elektrárny při pátečním zásahu!

„Vodní elektrárna Štěchovice umožňuje špičkový provoz slapské elektrárny a výrobu pološpičkové elektrické energie. Právě zde sídlí centrální dispečink řídící provoz elektráren celé tzv. Vltavské kaskády. Cvičení, jako bylo to dnešní, významně přispívají k udržování zařízení i personálu elektrárny ve výborné kondici a bdělosti,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Petr Maralík, jenž při tomto cvičení plnil i svou roli šéfa aktivovaného Havarijního štábu EVD.

 „Při havarijním cvičení byla ověřena reakce a následné činnosti obsluhy vodní elektrárny Štěchovice, aktivace členů Havarijního štábu provozu VE Štěchovice, aktivace Havarijního štábu  EVD a jejich spolupráce se zasahujícími jednotkami HZS. Prověřeny byly též komunikační prostředky. Toto havarijní cvičení prokázalo, že zaměstnanci štěchovické vodní elektrárny jsou schopni v součinnosti s jednotkami HZS řešit a úspěšně zvládnout i tento typ mimořádné události. Rovněž spolupráce všech jednotek HZS ČR a HZS ČEZ KE byla výborná. Navíc ve spolupráci s dispečinkem vodních elektráren bylo umožněno reálně prověřit funkčnost instalovaných norných stěn při různých průtocích vody,“ shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ.

„Dnešní akce byla důležitá pro získání nových zkušeností, zejména díky možnosti zasahovat v zajímavém a netradičním prostředí vodního díla. Pro případ skutečné havárie tohoto typu bylo přínosné také ověření funkčnosti instalované norné stěny při plném výkonu jednoho soustrojí elektrárny,“ zhodnotil cvičení velitel stanice HZS Řevnice npor. Miroslav Český.

Jako pozitivní zhodnotil činnost obsluhy a členů havarijního štábu provozu a jejich velmi dobrou a účelnou spolupráci se zasahující jednotkou HZS také Zdeněk Kustl, vedoucí útvaru požární ochrany Klasických elektráren ČEZ.

Havarijní cvičení na Elektrárně Štěchovice patří do pestrého kalendáře akcí podobného druhu. Loni se na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ v České republice uskutečnilo 23 cvičení, podobná porce čeká na obsluhy elektráren a spolupracující policisty, hasiče a další členy integrovaného záchranného i letos.

Více informací o vodní elektrárně Štěchovice

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/stechovice.html

a dalších vodních zdrojích Skupiny ČEZ v ČR

http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/energie-z-obnovitelnych-zdroju/voda/vodni-elektrarny-cez.html
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…