Středočeský kraj otestuje nový projekt prevence kriminality

03.12.2013 15:27

Středočeský kraj startuje v prosinci 2013 nový projekt prevence kriminality s názvem „Bezpečně na internetu“.

Středočeský kraj otestuje nový projekt prevence kriminality
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Cílem odborných seminářů pro rodiče žáků základních škol je seznámení s riziky virtuální komunikace tak, aby získali znalosti v používání moderních komunikačních technologií (počítače, tablety, mobily atd.) jako jejich děti a mohli výchovně působit v této oblasti. Zároveň tak rodiče budou mít možnost předcházet tomu, aby se jejich děti staly oběťmi/pachateli trestné činnosti související s používáním komunikačních technologií.

Část odborných seminářů bude zaměřena na poskytnutí základních informací o počítačové kriminalitě. Účastníci obdrží informace o bezpečném pohybu ve virtuálním prostředí a budou seznámeni s dostupnými preventivními opatřeními, které snižují možnost stát se obětí trestné činnosti v souvislosti s používáním počítačů.

Nápad vznikl v pracovní skupině prevence kriminality, která je poradním orgánem hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka. „Jsem velice rád, že pracovní skupina prevence kriminality během svého krátkého působení přišla s prvním konkrétním projektem.  Za svého působení v Příbrami si pamatuji, že v rámci jednoho z projektů prevence kriminality, ve kterém se komplexně a dlouhodobě pracovalo s rodinami, u nichž bylo riziko výskytu kriminality u jejich členů, byl zrealizován mimo jiné aktivity právě i seminář k rizikům virtuální komunikace. Tohoto semináře se zúčastnily společně jak děti, tak i jejich rodiče. Rodiče hodnotili seminář velmi pozitivně, protože byli překvapeni, co vše se dá prostřednictvím počítačů a mobilů dělat a netušili rizika s tím spojená,“ uvedl k projektu hejtman Josef Řihák.

Informační a komunikační technologie jsou fascinující nástroje, které umožňují navazovat virtuální vztahy, vytvářet virtuální skupiny lidí, kteří by se v běžném životě nesetkali atd. Ne každý uživatel internetu je však důvěryhodný. Kvůli anonymitě lze jen velmi obtížně odhadnout, s kým komunikujeme. Mezi nejrozšířenější a největší internetová rizika a nebezpečí spojená s užíváním mobilních telefonů lze považovat kyberšikanu, kybergrooming, kyberstalking.

„Protože prostřednictvím těchto moderních technologií v rozšířené míře komunikují už i děti v nízkém věku, je věnována prevenci rizikům virtuální komunikace velká pozornost ve školských zařízeních. Ve školách se v rámci primární prevence konají semináře pro žáky a pedagogy, ale na rodiče se zapomíná,“ řekl k projektu hejtman Řihák a pokračoval: „někteří rodiče ale zdaleka nedosahují úrovně znalostí a dovedností v používání těchto nových technologií jako jejich děti. To je často handicapuje při výchově a kontrole svých dětí. Rádi bychom tuto situaci naším projektem změnili.“

Semináře se uskuteční v ZŠ Pod Svatou Horou, Příbram I, Balbínova 328, Příbram II, a to v úterý 10. prosince 2013 a ve čtvrtek 12. prosince 2013 vždy od 16:00 hodin. Počet účastníků semináře je omezen kapacitou učebny. Rozhoduje pořadí přihlášených (přihlášky na skola@1zs-pb.cz).

„Pokud bude o semináře mezi rodiči velký zájem a v rámci evaluačních dotazníků se potvrdí i jejich odborná kvalita, požádá kraj následně v únoru 2014 o státní účelovou dotaci na další semináře v rámci celého Středočeského kraje. A to prostřednictvím Programu prevence kriminality na rok 2014, který vyhlašuje Ministerstvo vnitra ČR,“ doplnil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…