Studenti Univerzity obrany získali titul Medik roku

09.04.2017 12:30

Pětičlenný tým studentů Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové již podruhé zvítězil v soutěži Medik roku, jejíž v pořadí třetí ročník se o uplynulém víkendu uskutečnil v Nemocnici Tábor. Soutěže se zúčastnily téměř dvě desítky družstev, složených ze studentů čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult z České republiky a Slovenska.

Studenti Univerzity obrany získali titul Medik roku
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany, logo.

Týmová soutěž v rámci deseti zajímavých disciplín pod dohledem nemocničních lékařů ověřila úroveň medicínských vědomostí, zručností a fyzických dovedností. „O našem vítězství asi rozhodl týmový duch a vyrovnaný výkon v jednotlivých disciplínách, žádnou jsme naštěstí vyloženě nezkazili,“ uvádí jako důvod celkového vítězství kapitán týmu rotmistr Bc. Jiří Kotek a dodává: „Tým jsme složili z kluků, co se dobře známe a trávíme spolu dost času na sportech a ve škole, takže si i věříme, že když někdo řekne, že je to stoprocentní a ví odpověď, tak to tak prostě je a netipuje. Většinu odpovědí jsme ale samozřejmě nejdřív prodiskutovali a potom jí řekli.“ Kolegy Jiřího Kotka v týmu byli rotmistři Tomáš Peták, Antonín Buršík, Ondřej Baroch a Michal Korol.

Letošní tým z Hradce Králové navázal na úspěch svých předchůdců z roku 2015. „Od předešlých soutěžících z fakulty jsme měli nějaké informace, také jsme spoustu disciplín věděli tematicky dopředu (například, že budeme šít, vyhodnocovat EKG, apod.). Jediné, na co jsme se připravovali, byla chirurgie a endoskopie. V nemocnici naštěstí máme trenažery a ty jsme si díky ochotě lékařů mohli vyzkoušet,“ říká rotmistr Kotek.

Každý z členů týmu v průběhu soutěže narazil na nějakou obtížnější problematiku, pro Jiřího Kotka to bylo EKG: „Nemám problém křivku vyhodnotit diagnózou, ale na celkový popis mám rezervy. Tohle u nás hodně zmáknul rotmistr Tomáš Peták, a měli jsme tak plný počet bodů. Další věcí, kde zazářil, byl skvělý popis kardiotokogramu.“

A jaký přínos měla soutěž pro členy vítězného hradeckého týmu? „K některým věcem se během výuky nedostaneme, jako jsou některé trenažery, například fixace fraktury. Tady jsme si je mohli zkusit. Dál jsme si ověřili naše znalosti z mnoha oborů medicíny a ukázali, že jsme jimi dobře vybaveni,“ uzavírá rotmistr Kotek. Úspěch vojenských mediků potvrdil vysokou úroveň přípravy lékařů na hradecké fakultě Univerzity obrany, která letos obhájila loňské vítězství v kategorii Zdravotnictví, lékařství, farmacie v rámci hodnocení vysokých škol, které tradičně připravuje časopis TÝDEN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…