Švýcarské dotace přináší Berounu snížení ekozátěže z dopravy

20.12.2015 11:42

Zástupci švýcarské vlády, zástupci Ministerstva financí, Ministerstva životního prostředí, města Beroun, partnera projektu a zhotovitele stavby slavnostně otevřeli nové autobusové nádraží v Berouně. Městu a jeho obyvatelům přináší přemístění starého nádraží na nové místo zejména snížení ekologické zátěže z dopravy.

Švýcarské dotace přináší Berounu snížení ekozátěže z dopravy
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Nové nádraží začíná tento týden fungovat jako jeden integrovaný dopravní uzel pro Beroun a okolí a je výsledkem pětiletého projektu „Veřejná doprava pro všechny“ realizovaného s podporou Programu švýcarsko-české spolupráce. Beroun se přesunem nádraží připojuje k celosvětovému i tuzemskému trendu, tedy soustředění veškeré hromadné i individuální dopravy do jediného místa. Příkladem dalších takových měst je Benešov, Česká Třebová nebo Litoměřice. Propojený vlakový a autobusový terminál představuje časovou úsporu pro ty cestující, kteří dosud museli z autobusového nádraží na vlakové přecházet více než kilometrový úsek. Navíc se zlepšil vzhled jak přednádražního prostoru, tak i donedávna zanedbané okolí u dálničního mostu.

„Tento projekt je jedním z 38 projektů v České republice podpořených z Programu švýcarsko-české spolupráce jako příspěvek švýcarské vlády pro nově přistoupivší země do Evropské unie v celkové výši 2,5 miliardy Kč. V rámci podpory infrastrukturním projektům v oblasti životního prostředí je tento projekt jedním ze šesti podpořených projektů,“ informuje ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP Tomáš Kažmierski.

Ve svém slavnostním projevu zástupce švýcarské vlády Ralph Friedländer sdělil, že i tento projekt svým dílem přispívá k naplňování závazků nedávno schválené pařížské dohody o snižování emisí. A vyzval všechny přítomné, aby co nejvíce využívali městskou hromadnou dopravu, která přináší zlepšení životního prostředí a každodenního života občanů ve městě.

Úspory projektu vzniklé především díky nižším vysoutěženým cenám v rámci veřejných zakázek pomohou původní záměr ještě rozšířit o venkovní elektronické tabule s informacemi o příjezdech a odjezdech autobusů, přístřešky pro všechna tři nástupiště včetně laviček, novou příjezdovou cestu a oddělené cyklostezky od nového kruhového objezdu podél Litavky do lokality Na Podole. Na místě bývalého autobusového nádraží vznikne záchytné parkoviště pro 70 až 75 aut, nová zeleň a prodloužená cyklostezka. Projekt se má dokončit do konce května 2016. Celkový rozpočet projektu by měl dosáhnout výše 3,1 mil. švýcarských franků (asi 62 mil. Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …