Zde se můžete nechat inspirovat recepty, které již zítra Karolína uvaří. Jedná se o tradiční sulc, cukroví na poslední chvíli (whisky sušenky z bílkové polevy, vysmáté fíky v čokoládě, marcipánová kávová zrna), smetanový krém z lososa s koprem, pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem.
Pořad Karolína, domácí kuchařka je praktický rádce pro každého. Pořadem provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena Karolína. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který jí coby zaměstnané matce tří dětí zbývá. Karolina vaří z běžných a dostupných surovin – dostupných jak cenově, tak i z hlediska snadného nákupu –, vaří rychle, prakticky, zdravě a s nápadem. Její domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií.Karolína, domácí kuchařka je jediný pořad o domácím vaření zaměřený na nejširší diváckou veřejnost, díky němu shledáte vaření doma přístupným a přitažlivým. Každá epizoda má určité širší téma, na které jsou navázány jednotlivé recepty.
Nechte se inspirovat, otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s Karolínou chutí a láskou!
Tradiční sulc
Suroviny:
1 středně velké vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 bobkové listy
8 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
asi 2 lžíce soli
3 mrkve
1/2 menšího celeru
asi 2 lžíce octa + k podávání
4 malé cibule
trochu petrželky
4 kyselé okurky
chléb k podávání
Postup:
Koleno a vepřové nožičky očistěte a opláchněte. Vložte je do tak velkého hrnce, aby se tam vše pohodlně vešlo. Kolem masa by nemělo být moc volného místa, a ani nesmí trčet z hrnce. Koleno si proto nechte rozpůlit u řezníka, bude skladnější.
Zalijte maso takovým množstvím vody, aby bylo ponořené. Přidejte bobkové listy, pepř, nové koření, sůl, 1 celou očištěnou mrkev, asi třetinu celeru a celou cibuli. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a vařte na velmi mírném ohni 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně sbírejte z povrchu pěnu.
Mezitím do chladničky připravte pokusný talířek – prázdný, a nakrájejte zbylou zeleninu na kostičky. Když je maso měkké, Udělejte pokus – trošku vývaru nalijte lžičkou na studený talířek a vraťte ho do chladničky. Po pár minutách zkontrolujte, jestli vývar rosoluje. Pokud ne, vařte dál a zkuste totéž za 1/2 hodiny a pak znovu, tak dlouho, dokud se to nepovede.
Z vývaru vyndejte maso a odstraňte vyvařenou zeleninu. Vývar přeceďte, dejte do něj kostičky mrkve a celeru a vařte je doměkka, asi 10 minut. Před ukončením varu přilijte ocet. Koleno a nožičky oberte. Maso i s kůží pokrájejte na kostičky, stejně naložte s okurkami. Pak maso vraťte do vývaru k zelenině a přidejte i okurky a zbývající cibuli nakrájenou najemno.
Ochutnejte a je-li to třeba ještě dochuťte octem či solí.
Na dno formy (paštikové nebo na srnčí hřbet) dejte několik lístků petrželky a naběračkou do ní přendejte budoucí sulc. Nechte ho vychladnout a pak ho přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do chladničky, nejlépe přes noc.
Podávejte krájený na plátky s octem a čerstvým chlebem.
Cukroví na poslední chvíli
Whisky sušenky z bílkové polevy
Suroviny:
1 hrnek zbylé bílkové polevy
7 lžic whisky
60 g dětských piškotů
60 g lískových oříšků nebo loupaných mandlí
Postup:
Do polevy vmíchejte whisky. Přidejte nasekané piškoty a nastrouhané oříšky nebo mandle, rovnoměrně promíchejte a nechte půl hodiny odpočívat, aby piškoty měly čas nasát alkohol a změkly.
Troubu rozehřejte na pouhých 60 °C. Pak si připravte na plech list pečicího papíru a hmotu na něj vyklopte. Přes ni položte další list pečicího papíru a těsto rozválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry.
Opatrně sundejte horní list pečicího papíru, placku na plechu rozkrájejte nožem na čtverečky a plech přesuňte do trouby. Těsto bude usušené zhruba za 45 minut.
Z papíru sušenky sejměte zcela vychladlé.
Vysmáté fíky v čokoládě
Suroviny:
250 g sušených fíků
100 ml tuzemského rumu
200 g hořké čokolády
s obsahem kakaové sušiny
minimálně 50%
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
Fíky pokrájejte na malé kousky, vsypte do hrnku a zalijte rumem. Pak je nechte alespoň hodinu odpočívat, aby rumem pěkně nasákly.
Připravte si vodní lázeň – do širšího kastrolu s horkou vodou posaďte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a zahřívejte a míchejte tak dlouho, až vznikne hladká čokoládová hmota.
Z fíků slijte zbytky rumu a vmíchejte je do rozpuštěné čokolády. Tác nebo plech vyložte pečicím papírem a dvěma lžičkami na něj tvarujte hrudky. Ty pak nechte ztuhnout.
Marcipánová kávová zrna
Suroviny:
200 g marcipánu
20 spařených a oloupaných mandlí
3 lžičky instantní kávy
3 lžičky kakaa holandského typu
Postup:
V malém šálku spařte instantní kávu s tak malým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta.
Do mísy si připravte marcipán pokrájený na větší kousky a kakao, přidejte vychladlou kávovou pastu a prsty zpracovávejte všechny tři ingredience tak dlouho, až marcipán obě přísady vstřebá.
Tvarujte z něj kuličky. Doprostřed každé vpíchněte mandli tak, aby byla uvnitř kuličky úplně schovaná.
Pak do každého kousku udělejte tupou stranou nože zářez, vytvoříte tak dojem kávového zrna.
Smetanový krém z lososa s koprem
(den předem)
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Suroviny:
2 lžíce másla
1 malá cibule
1 mrkev
5 brambor
1 l rybího nebo zeleninového vývaru
sůl a mletý pepř
300 g filetu lososa bez kůže a kostí
malý svazek čerstvého kopru
125 ml smetany ke šlehání
Postup:
1) Cibuli zpěňte na másle. Když je průsvitná, přidejte i mrkev a brambory a pár minut opékejte za občasného míchání. Pak do hrnce přidejte vodu či vývar, osolte a opepřete, a vařte deset minut.
2) Pak přidejte pokrájenou rybu a vařte dalších cca sedm minut. Pár kousků lososa a brambor si dejte stranou (budete jimi zdobit talíř) a polévku rozmixujte dohladka. Pak dochuťte nasekaným koprem (nechte si ještě nějaký na ozdobu) a vmíchejte smetanu..
3) Do každého talíře nalijte polévku, do středu dejte pár kostiček lososa a brambor, a ozdobte čerstvým koprem.
Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem
pestrý rybí pekáč
Suroviny:
Na 6 porcí
3 lžíce olivového oleje
1,2 kg filetů různých druhů ryb podle vaší volby
2 lžíce másla
sůl a mletý pepř
po 1 lžičce sušeného tymiánu a rozmarýnu
5 stroužků česneku
200 ml suchého bílého vína
250 g mražených mořských
plodů
pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu na ozdobu
1–2 citrony k podávání
Postup:
Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinky a kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.
Po 15 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.
Přidejte plody moře (předem propláchnuté teplou vodou, aby jste je zbavily ledu a rozmražené), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte dalších 10 minut.
Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.
Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem
Suroviny:
1 kg brambor
sůl
2 lžíce másla
50 g anglické slaniny
150 ml smetany ke šlehání
nakládaný zelený pepř dle chuti
Postup:
Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba 20 minut. Pak vodu slijte.
Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.
Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva