Technické mateřské školy vyhodnotí své výsledky

03.06.2015 12:54 | Zprávy

První ročník projektu MATES - Technické mateřské školy, který si klade za cíl vést děti k technickému vzdělání, řemeslu a dovednostem už od útlého věku, završí konference, která se koná 4. června v Praze. Kromě zhodnocení dosavadních výsledků poslouží konference zejména k vzájemné výměně zkušeností i kontaktů – do projektu je zapojeno 21 mateřských škol z celé republiky.

Technické mateřské školy vyhodnotí své výsledky
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Ideou Technických mateřských škol je nabídnout dětem už v raném dětství možnost „osahat“ si nejrůznější nářadí, ozkoušet si různé výrobní techniky, postupy i práci s materiálem. „Děti tak zažívají radost z tvoření i z hotového díla. Cílem projektu je probudit v dětech zájem o techniku co nejdříve a pomoci jim odhalit třeba dosud netušený talent, což se jim může hodit v pozdějším věku, jelikož technicky vzdělaní lidé v dnešní průmyslové, internetové a obecně znalostní ekonomice najdou uplatnění vždy,“ vysvětlila Petra Vachová, ředitelka Jihočeské agentury pro podporu inovačního podnikání, která je nositelem projektu společně s partnery Societas Rudolphina, Českou manažerskou asociací a s Institutem rozvoje evropských regionů.

A i kdyby se nakonec pro techniku děti nerozhodly, neobvyklá činnost, do níž se mohou v rámci technických školek zapojit, je přesto obohatí. „U dětí se rozvíjí představivost, exaktní myšlení, pečlivost, ale také fyzické dovednosti, zejména jemná i hrubá motorika,“ poznamenala ředitelka Mateřské školy Radošovice Karla Schusterová.

Podstatou projektu bylo nabídnout školám výukové moduly v oblastech stavební, strojní, hudebních nástrojů, chemie a biotechnologie, dále vyškolit pedagogické pracovníky, zajistit potřebné vybavení pro výuku a také techniky a odborníky, kteří byli ochotni se podělit o své zkušenosti. Informačním centrem projektu jsou internetové stránky www.technicke-ms.cz, kde kromě přehledu zapojených škol lze nalézt výukové moduly, nejrůznější přehršel rad, tipů a triků a také e-learningový kurz.

Místem konání konference je pražský Hotel Jalta, Václavské náměstí 45. Program začíná v 9:00 a předpokládaný konec je v 17:00 hodin. Na konferenci vystoupí zástupci škol, které mají zkušenosti se zavedením technické výchovy do programu mateřinek, podnikatelé působící v oblasti zpracovatelského průmyslu, kteří mohou školám nabídnout zbytkový materiál využitelný při polytechnické výchově, zástupci dalších vzdělávacích institucí, které mají zkušenost s jednorázovými akcemi rozvíjejícími zájem předškoláků o techniku. Také budou představeny domácí i zahraniční příklady dobré praxe. Podrobnosti v přiloženém programu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.