Technologická agentura ČR: Reakce na Průzkum SP ČR

15.08.2021 9:31

V reakci na Průzkum SP ČR: I po pandemii chtějí firmy inovovat by Technologická agentura ČR (TA ČR) ráda uvedla své stanovisko k problematice administrativní zátěže při čerpání dotací státních institucí.

Technologická agentura ČR: Reakce na Průzkum SP ČR
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Za 12 let své existence podpořila TA ČR téměř 4 000 projektů aplikovaného výzkumu s výsledky uplatnitelnými v praxi prostřednictvím dotačních programů a mezinárodních výzev. S nárůstem počtu projektů stoupá i administrativní zátěž jak poskytovatele samotného, což ukazuje meziroční nárůst žádostí, tak i příjemců. Obě strany musí úspěšně zvládnout hned několik milníků – od návrhu projektu, splnění formálních požadavků, přihlášení návrhu, jeho zpracování a kontrolu, průběžné hodnocení až po závěrečné administrativní úkony. Snahou TA ČR je podpořit co nejvíce projektů, které reflektují potřeby trhu i společnosti a motivovat k žádosti o státní podporu subjekty nové. Proto již řadu let kontinuálně zjednodušujeme administrativní nároky až na zákonem stanovené minimum a v naší snaze o eliminaci byrokratizace pokračujeme stále.

Kroky pro snižování administrativy konáme na základě zpětné vazby od našich příjemců a dialogů s dalšími stakeholdery z inovačního prostředí, jako je např. SP ČR a další organizace podobného typu. V této oblasti se inspirujeme i dobrou praxí zahraničních poskytovatelů podpory. Snažíme se i poučit tam, kde se to tolik nedaří, abychom věděli, čemu se vyvarovat a kudy cesta nevede.

V TA ČR jsme hrdí na velký kus práce, který odvádíme v rámci snižování administrace, a ještě více na to, že tyto změny pozitivně hodnotí naši příjemci. Nicméně, určitým byrokratickým postupům se nevyhneme nikde, ani banka neposkytne úvěr ze dne na den a bez řádné kontroly případných rizik.

Příkladem může být zásadní změna v procesu přijímání návrhů projektů do veřejných soutěží. Zatímco dříve byli uchazeči kvůli absenci některých povinných dokumentů automaticky vyřazení ze soutěže, nyní je možnost dodání některých podkladů v průběhu formální kontroly.

S aktivitami vedoucími ke snižování administrativní náročnosti šlo ruku v ruce i spuštění aplikace Starfos, která umožňuje vyhledávání v projektech VaVaI, podpořených z veřejných prostředků. Jeho hlavní funkcionalitou je kvalitní fulltextové vyhledávání podle zadaných klíčových slov a zvolených analytických filtrů. Kromě samotného vyhledávání v českém nebo anglickém jazyce nabízí Starfos detailní informace o každém projektu či výsledku, ke kterým hledá další podobné projekty či výsledky.

Pro správné nastavení podpory aplikovaného výzkumu je důležitá dobrá znalost českého inovačního prostředí. V TA ČR dlouhodobě monitorujeme tuzemský inovační ekosystém prostřednictvím aktivity mapování inovačních kapacit INKA. Na základě speciální metodiky provádíme mapování inovačních kapacit sběrem primárních dat od českých inovativních firem, a to bez ohledu na zapojení firem do dotačního prostředí, čímž podstatně lépe pokrýváme celý inovační ekosystém ČR. Analytické výstupy ze získaných dat pak slouží k nastavení programů a veřejných soutěží TA ČR, aby co nejlépe reflektovaly potřeby českých firem.

Za konstruktivní zpětnou vazbu jsme vždy rádi, přijímáme nové myšlenky, návrhy a nejsme dogmatičtí, což je ostatně zakotveno i v hodnotách naší organizace. Jsme tedy otevřeni dialogu a se SP ČR a dalšími organizacemi kontinuálně spolupracujeme, což nám pomáhá zkvalitnit naše služby a usnadnit tak uchazečům celý proces podání návrhu projektu. Podpora inovativních nápadů uplatnitelných na tuzemských i světových trzích je cesta ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky, o kterou bychom se společnými silami měli snažit. Návratnost investic pro firmy může být zpočátku velmi nízká, avšak v budoucnu se mnohonásobně vrátí (viz článek Petra Horáka z TA ČR).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…