Telčští památkáři vydali novou publikaci

13.02.2015 10:40

Územní odborné pracoviště NPÚ v Telči vydává letos již pátý ročník sborníku Památky Vysočiny. Jeho cílem je přispět k hlubšímu poznání kulturních památek v Kraji Vysočina a inspirovat čtenáře k volnočasovým a kulturním aktivitám.

Telčští památkáři vydali novou publikaci
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

„Do publikace je zařazena co nejpestřejší skladba příspěvků, která odráží charakteristickou variabilitu památkového fondu v regionu. Sborník Památky Vysočiny 2013 svou strukturou plynule navazuje na předcházející vydání a je přehledně rozčleněn do tří samostatných rubrik,“ říká ředitelka územního odborného pracoviště NPÚ v Telči PhDr. Martina Veselá.

První rubriku představují odborné články nejen z oblasti historie, ale i příbuzných oborů jako archeologie, dějin umění či lidové architektury. Druhou část sborníku tradičně tvoří akce obnovy, které mají čtenáři přiblížit architektonicky, historicky či umělecky cenné objekty, kterým se nedostává patřičné pozornosti a jež unikají oku dnešního uspěchaného člověka. Třetí část vyplňují zprávy informující například o nové interiérové instalaci na zámku v Náměšti nad Oslavou nebo o provozu edukačního centra v sídle Národního památkového ústavu v Telči.

Sborník je možné zakoupit za 199 Kč osobně v sídle NPÚ, ÚOP v Telči, Hradecká 6, 588 56 Telč nebo objednat na dobírku (kontakt: Ilona Ampapová, tel. 724 663 511, e-mail: ampapova.ilona@npu.cz).

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Kraji Vysočina poslání odborné instituce památkové péče dané zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Telči také zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu, vydává sborník Památky Vysočiny, organizuje cyklus přednášek Rodinné stříbro – Památky kolem nás a provádí archeologické průzkumy. Další informace najdete na www.npu-telc.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…