Téma feminismu a rovných příležitostí je v České republice aktuální pro obě pohlaví

01.07.2014 13:58

Tři čtvrtiny Čechů přiznávají existující nerovnost mezi muži a ženami, dvě třetiny se pak hlásí k feminismu.

Téma feminismu a rovných příležitostí je v České republice aktuální pro obě pohlaví
Foto: Ipsos
Popisek: Ipsos

Podle aktuálního výzkumu agentury Ipsos se dvě třetiny Čechů (65%) označuje za feministy a feministky, tedy za někoho, kdo podporuje a hájí rovné příležitosti pro ženy. Mezi pohlavími nejsou rozdíly - mužů, kteří sami sebe považují za feministy, bylo poměrně překvapivě ještě o procento více než žen (66% mužů vs. 65% žen). V mezinárodním srovnání se Češi umisťují vysoko na předních příčkách spolu s Argentinou, více se lidé k feminismu hlásí již pouze v Itálii (viz Obr.1). 

Angažmá obyvatel v otázce rovných příležitostí lze vysvětlit i aktuální nerovností, kterou obyvatelé České republiky jasně vnímají -  dle téměř tří čtvrtin populace (73%) existuje v současnosti nerovnost mezi muži a ženami. Zde již existují rozdíly ve vnímání – více si nerovnost uvědomují ženy (83%) než muži (59%). V celosvětovém srovnání je nerovnost vnímaná v České republice nad celosvětovým průměrem (průměrně 68% respondentů ve světě vs. 73% v České republice). Rozdíly jsou dobře patrné hned za hranicemi – v České republice je nejvyšší vnímaná nerovnost z dotazovaných zemí střední Evropy (viz Obr. 2).  

Problémem v české společnosti je i pohled na schopnosti žen a mužů. Podle čtvrtiny populace jsou muži schopnější než ženy vykonávat určité role ve společnosti jako je práce, vydělávání peněz anebo co se týče vzdělávání (sebe i ostatních). S tímto výrokem se pak identifikuje více než třetina českých mužů (34%) a 16% českých žen. I zde jsou Češi nad mezinárodním průměrem – nicméně ještě častěji jsou o větší schopnosti mužů ve společnosti přesvědčeni naši nejbližší sousedé – Maďaři (ve 29% případů) a Poláci (ve 32% případů - viz Obr. 3).   

Informace o výzkumu

Výzkum byl realizován online společností Ipsos od 4. do 18. února 2014 na reprezentativním vzorku dospělé populace. Výzkum probíhal celkem v 15 zemích světa. Velikost vzorku byla 12 047 respondentů. V České republice byl online výzkum realizován v období od 12. do 16. června 2014 na reprezentativním vzorku dospělé populace ve věku 18-65 let. Velikost vzorku byla 525 respondentů.

Informace o Ipsos

Ipsos poskytuje komplexní služby v oblasti průzkumu trhu a veřejného mínění včetně konzultační činnosti. Spolupracuje s pobočkami sítě Ipsos v 84 zemích světa. Disponuje moderním technickým zázemím pro sběr a zpracování dat a využívá také know-how specializovaných divizí Ipsos Loyalty, Ipsos Marketing, Ipsos MediaCT, Ipsos ASI, Ipsos Public Affairs, Ipsos CEM a Ipsos UU. Je členem organizací ESOMAR, MSPA, SIMAR a SAVA, řídí se jejich etickými principy a metodickými pravidly.

Více na www.ipsos.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…