Temelín letos vybuduje čistírnu odpadních vod ve Lhotě pod Horami

15.01.2015 8:31

Obec Temelín pokračuje v investicích do své vodohospodářské infrastruktury ve svých místních částech. Obyvatelé Lhoty pod Horami by se tak letos měli dočkat nové centrální čistírny odpadních vod (ČOV), jejich sousedé v Záluží domovních čistíren či septiků s pískovým filtrem a lidé z osady Pláňova nového vodovodu.

Temelín letos vybuduje čistírnu odpadních vod ve Lhotě pod Horami
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Celkové náklady na tyto akce odhadují Temelínští na přibližně 13 miliónů korun. Veškeré náklady spojené s výstavbou, a to včetně přípojek na novou kanalizaci a do domů, hradí obec ze svého rozpočtu a příspěvků od Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Investuje tak bez potřeby úvěrování těchto akcí.

„Všechny stavební práce bychom rádi zahájili na jaře. Výstavba ČOV ve Lhotě pod Horami je ale závislá na změně územního plánu. Takže určitě začneme, otázkou ovšem je, zda ji kvůli administrativním procesům dokážeme ještě letos dokončit. V případě Záluží a Pláňovy by mělo být letos hotovo,“ uvedl starosta Temelína Petr Macháček.

Při volbě zařízení na čištění odpadních vod postupují Temelínští tak, že v místních částech s vyšší koncentrací obyvatel budují centrální čistírny odpadních vod, tam, kde by se nevyplatily, instalují na náklady obce jednotlivým obyvatelům malé domovní čistírny odpadních vod či septik s pískovým filtrem. Tyto investice znamenají pro obce v katastru Temelína nejen zkvalitnění života obyvatel, ale především významný příspěvek pro ochranu životního prostředí ve svém okolí. Současně se jim daří plnit směrnice Evropské unie v oblasti hospodaření a nakládání s odpadní vodou.

Zmíněné akce ve Lhotě a v Záluží jsou další etapou kompletního odkanalizování Temelína včetně jeho dalších šesti místních částí. Již předloni obec dokončila výstavbu ČOV v Temelíně v hodnotě zhruba 14,5 miliónu korun, které předcházela sanace kanalizace v hodnotě přibližně 29 miliónů korun. Další milióny obec vložila do kanalizací v dalších částech obce. Hotovo je v Kališti a letos bude v Záluží. Pak přijdou na řadu Litoradlice, Sedlec, Kočín a Zvěrkovice. Poslední investice do kanalizací a vodovodů by dle záměrů obce mohly být ukončeny okolo roku 2017. „Do tří let by mohly být všechny naše obce kompletně odkanalizovány. Záležet bude samozřejmě na finančních prostředcích. I vzhledem k příspěvkům, které získáváme od jaderné elektrárny, si myslím, že je to termín reálný,“ poznamenal starosta.

Obecní vodohospodářská infrastruktura ale není jedinou prioritou obce, která v uplynulých letech prošla mnoha modernizacemi. „Letos máme v plánu například také přístavbu a zateplení mateřské školy v Temelíně spojenou s rekonstrukcí sociálního zařízení v tomto objektu za přibližně dva milióny korun. Realizovat budeme také rekonstrukci komunikací v Kališti v hodnotě cirka šesti miliónů korun,“ konstatoval Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…