Téměř sto milionů Číňanů bude letos studovat on-line

03.06.2015 11:31

V zemích s rychle rostoucími ekonomikami strmě roste poptávka po kvalifikovaných pracovnících s odborným vzděláním. Čína, která je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě, se potýká s vážným nedostatkem kvalifikované pracovní síly, řešením je studium přes internet, podle odhadů se pro něj v letošním roce rozhodne až 11 % Číňanů ve věku 15 až 59 let.

Téměř sto milionů Číňanů bude letos studovat on-line
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Na konferenci s tématem budoucnost online vzdělávání pořádané institutem CEMI pod záštitou asociace EADL, která se konala 20. – 22. 5. 2015 v Clarion Congress Hotelu, k tomuto tématu hovořil Dr. Bin Bai z pekingské Normal University.

Číňané si stále častěji volí studium přes internet. Ačkoli existují náznaky toho, že je čínský pracovní trh vysokoškoláky přesycen (o čemž svědčí zvyšující se nezaměstnanost této skupiny a klesající průměrný příjem), v důsledku pokračujících změn v hospodářství a demografickém rozvržení populace se Čína bude do roku 2020 potýkat s nedostatkem až 24 milionů kvalifikovaných absolventů středních a vysokých škol. Současný stav vzdělávání v Číně odráží trendy a vlivy globalizace stejně jako jakékoli jiné průmyslové odvětví. Přesun obyvatelstva z venkova do měst za prací vyvolává řadu důsledků. Jedním z nich je potřeba vzdělanější pracovní síly. Dostupnost nových technologií umožňuje volit alternativní způsoby vzdělávání a Číňané to pochopili.

Dr. Bin Bai z pekingské Normal University k tématu uvedl: “ Za posledních deset let se zvýšil počet čínských uživatelů internetu z 8 % na 48 %. Dostupnost a pohodlí studia přes internet vyvolalo mezi Číňany vlnu zájmu. Potvrzuje to i přehled počtu studentů. V roce 2009 studovalo formou e-learningu 38,8 mil. studentů, o pět let později to bylo již 77,9 mil. studentů, v roce 2015 Čína očekává až 99 milionu studujících přes internet, což je zhruba 11 % z celkového počtu obyvatel Číny ve věku 15 až 59 let*.“ Baiova slova potvrzuje i přehled tržeb vynaložených za online studium. V roce 2009 bylo v Číně za online studium vynaloženo 66 mil. $, v roce 2014 to bylo už 160 mil. $.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…