Tento týden v europarlamentu: Ruská propaganda, cena za svobodu myšlení, energetika, rozpočet

11.10.2015 10:12

V tomto týdnu zasedají europoslanci ve výborech. Na programu jsou mimo jiné návrhy pro zlepšení bezpečnosti dodávek plynu, opatření proti ruské propagandě a také proti nezákonnému obchodu s chráněnými zvířaty a rostlinami. Rozpočtový výbor se chystá hlasovat o rozpočtu EU na příští rok. Kromě toho si připomeneme desáté výročí filmové ceny LUX, dozvíme se jména finalistů Sacharovovy ceny za svobodu myšlení a do Parlamentu zavítají letošní vítězové Ceny evropského občana a Ceny K. Velikého pro mládež.

Tento týden v europarlamentu: Ruská propaganda, cena za svobodu myšlení, energetika, rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

O čem bude řeč ve výborech

Členové výboru pro energetiku ve čtvrtek hlasují o dvou usneseních požadujících, aby si členské státy pomáhaly v případě výpadků v dodávkách plynu.

Rozpočtový výbor ve středu hlasuje o rozpočtu EU na rok 2017. Parlament chce dostatečné prostředky na řešení migrační krize a podporu hospodářského růstu, boj proti nezaměstnanosti mladých a lepší financování pro vědu a infrastrukturu.

O návrzích opatření proti propagandě ze zemí jako je Rusko nebo od takzvaného Islámského státu včera  rozhodoval zahraniční výbor. Pokud nechceme, aby manipulace a dezinformační kampaně slavily úspěch, je třeba podle poslaneckého návrhu zvyšovat povědomí mezi veřejností a podporovat nezávislá média.

Ve středu budou poslanci společně se zástupci zemědělců, firem a odborů probírat výhody a nevýhody obchodní dohody EU s Kanadou (CETA). K tomu, aby případně vstoupila v platnost, bude potřeba souhlasu Parlamentu.

Poslanci zemědělského výboru ve čtvrtek hlasují o nových opatřeních pro šíření chorob rostlin a výbor pro životní prostředí zase o tom, jak skoncovat s nezákonným zabíjením slonů, nosorožců a jiných chráněných zvířat a z toho plynoucím byznysem.

Ocenění, ocenění, ocenění

Filmová cena LUX slavila toto pondělí 10. října desetileté výročí. Při té příležitosti budou v Parlamentu diskutovali režiséři Ken Loach, Andrea Segre a scénáristka Céline Sciamma o společenské a politické roli kinematografie v Evropě.

Ve 28 kinech po celé Evropě se tentýž večer promítal loňský vítězný film Mustang.

V pondělí a úterý do Parlamentu zavítli letošní vítězové Ceny Karla Velikého pro mládež. Setkali se s poslanci kulturního výboru i předsedou Martinem Schulzem.

Ve středu si své ocenění přijdou převzít letošní nositelé Ceny evropského občana.

Po úterním hlasování v zahraničním a rozvojovém výboru se dozvíme jména finalistů letošní Sacharovovy ceny za svobodu myšlení.

Veškerá jednání výborů můžete sledovat online. Pokud se chcete snadno dozvědět, co o těchto tématech píší na různých platformách čeští poslanci a poslankyně, využijte filtru na stránce Newshub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

19:02 ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech kr…