Třináct vánočních stromů symbolicky rozsvítí Elektrárna Dětmarovice a ČEZ

24.11.2016 12:26

Města a obce v okolí Elektrárny Dětmarovice letos rozsvítí své vánoční stromy díky Skupině ČEZ, která svou energii přeměnila na finanční podporu. Částkami od 20 do 30 tisíc korun podpoří předvánoční akce v Dětmarovicích, Bohumíně, Orlové, Dolní Lutyni, Petrovicích i dalších partnerských městech, mezi které rozdělí energetici celkem 340 tisíc korun.

Třináct vánočních stromů symbolicky rozsvítí Elektrárna Dětmarovice a ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jde o symbolické příspěvky, které pomohou zejména obcím a menším městům připravit pro občany atraktivní adventní program. „Z naší strany jde o potvrzení dlouhodobého partnerství, které musí být vždy výhodné pro obě strany. Obce a města z regionu ví, že se na nás mohou spolehnout jako na dobrého souseda, tedy že jsme významným zaměstnavatelem a dlouhodobě investujeme do ekologických opatření, abychom neznečišťovali ovzduší. Rádi přispějeme i finančně, pokud to situace dovoluje, ale to už je jen taková třešnička na dortu,“ řekl generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik.

Například v Bohumíně budou rozsvěcovat vánoční stromy v neděli 27. listopadu od 17 hodin, slavnostní akci zakončí ohňostroj. „Díky podpoře Skupiny ČEZ jsme mohli pozvat muzikálovou zpěvačku Hanu Křížkovou. Věřím, že se nám podaří připravit hezké zahájení adventní doby,“ řekl ředitel městské organizace K3 Bohumín Karel Balcar.

Ve stejný den začne kulturní advent podpořený energetiky také v Orlové, tentokrát poprvé v areálu zrekonstruovaného letního kina, na jehož modernizaci se mimochodem podílela také Nadace ČEZ. „Chystáme Ježíškovu poštu a vystoupí místní taneční i pěvecké soubory. Vánoční stromeček rozsvítíme v 17 hodin společně s Leonou Machálkovou,“ upřesnila ředitelka Domu kultury města Orlové Barbora Herdová s tím, že díky příspěvku Skupiny ČEZ se návštěvníci mohou poprvé těšit na vánoční laserovou show a ohňostroj.

V Petřvaldě začnou vánoční akce už před první adventní nedělí, konkrétně v sobotu 26. listopadu tradičním Adventním jarmarkem. Lidé se mohou těšit například na vystoupení krojovaného sboru JA-PE, cimbálové muziky, folkové skupiny Kopyto. „Díky finančnímu přispění Skupiny ČEZ přivítáme také známého písničkáře Františka Nedvěda. Návštěvníci si užijí vánoční atmosféru při výrobě vánočních ozdob a dekorací, ukázkách vánočních zvyků i ve venkovní pražírně kávy s kavárničkou,“ uvedl starosta Jiří Lukša. Vánoční strom se v Rychvaldu rozsvítí v 17 hodin, následovat bude ohňostroj.

V Hlučíně se místí obyvatelé naučili v posledních letech trávit sváteční chvíle pospolu. Setkávají se na náměstí na farmářských trzích i o Silvestru. A protože Hlučínsko má stále silnou katolickou tradici, patří k nejsvátečnějším okamžikům adventní neděle. I letos doplní čtyři nedělní vánoční trhy také adventní koncerty, které budou díky daru Skupiny ČEZ zase o něco bohatší. Hrát budou trubači, zahrají a zazpívají nejen místní sbory, ale i hosté z partnerského Namyslowa. „A každou neděli přibude jedna rozžatá svíčka na našem obřím adventním věnci, který na náměstí už tradičně staví pod vedením hlučínského patriota a nestora Josefa Hlubka místní občané s velkou pomocí žáků hlučínských škol, kteří vyrábějí ozdoby na věnec z přírodních materiálů. Letos jsou součástí věnce i jesličky hlídané zvířátky ze slámy. O první adventní neděli u něj přibude i krabice na přání pro Ježíška," prozradila místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová. Nejen obří adventní věnec, ale i domácí malé věnce, které si lidé přinesou na náměstí v neděli 27. listopadu, posvětí hlučínský farář Martin Šmíd.

Přehled podpořených akcí
26. 11. Petřvald Vánoční jarmark spojený se zahájením adventu
26. 11. Háj ve Slezsku Vánoční Háj
27. 11. Bohumín Rozsvěcování vánočních stromů
27. 11. Orlová Zahájení adventního času
27. 11. Petrovice u Karviné Rozsvícení vánočního stromu
27. 11. Fulnek Rozsvícení vánočního stromu
27. 12. Hlučín Adventní koncert
2. 12. Ostrava-Vítkovice Předvánoční Vítkovice
2. 12. Dětmarovice Rozsvícení vánočního stromu
4. 12. Třinec Třinecký mikulášský jarmark
4. 12. Sedliště Mikulášská nadílka pro děti ze základní a mateřské školy
5.-7. 12. Dolní Lutyně Výstava perníků
10. 12. Rychvald Rychvaldské vánoční trhy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…