Turistický spolek Lipenska: Stožec plánuje stavbu křížové cesty i nové veřejné osvětlení

17.12.2018 21:05

Konečně postavit křížovou cestu ke zdejší kapli, která je symbolem obce Stožec to plánuje nový starosta Miroslav Karabec, který je v úřadě od října tohoto roku.

Turistický spolek Lipenska: Stožec plánuje stavbu křížové cesty i nové veřejné osvětlení
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Dále chce mít v obci nové veřejné osvětlení, plánuje opravit zdejší ubytovnu na dům pro seniory a oslavit výročí založení obce, který leží na samém jihozápadním okraji území destinačního managementu, kde se o rozvoj cestovního ruchu se stará Turistický spolek Lipenska.

Minimálně čtyři důležité úkoly má nyní před sebou Miroslav Karabec nový starosta obce Stožec, který leží na samém jihozápadním okraji destinačního managementu Lipensko. Příští rok by rád nechal na původní místo nainstalovat křížovou cestu, také chce v obci vyměnit veřejné osvětlení a zrekonstruovat ubytovnu na dům pro seniory a také důstojně oslavit 250 let od založení obce ležící v Národním parku Šumava.

Oprava veřejného osvětlení vyjde na téměř 900.000 korun, část ze sumy pokryje dotace. Oproti tomu stávajícímu, bude úspora elektrické energie představovat zhruba 60 procent. Ve Stožci bude stát 47 nových svítidel „Pokud půjde vše podle plánu, tak bychom měli vše zvládnout na jaře příštího roku,“ uvádí starosta. Součástí Stožce jsou i osady České Žleby, nádherná památková vesnická rezervace Dobrá, dále Černý Kříž a Nové Údolí. Karabec dále spolupracuje s Drahomírou Stanžovskou, která byla starostkou před ním, Karabec byl její zástupce a projekty během předchozího volebního období připravovali.

Dominantou Stožce je zdejší kaple, která byla odjakživa duchovním centrem kraje, místem, kudy ve středověku procházela Zlatá solná stezka a také místem poutním, kam mířily kroky poutníků z Čech i nedalekého Bavorska. Obec se již pět let snaží obnovit křížovou cestu, která ke kapli vedla. 14 nových křížů, 14 zastavení i s obrazy zaniklo. Podle maleb, fotografií a vzpomínek obrazy znovu namalovala šumavská malířka a restaurátorka Mirka Fridrichová-Kunešová, nyní leží na půdě bývalého obecního úřadu. Kříže obec nechala vyrobit. Správa NP Šumava k tomuto a k další třicítce projektů po celé Šumavě nechala vypracovat posudek vlivu na životní prostředí, tzv. EIA, který projekt schválil. „Nic už nebrání tomu abychom je mohli upevnit na původní místa,“ uvedl starosta.

V příštím roce Stožec oslaví 250 let od založení obce. Přípravám na toto výročí se chce starosta věnovat a připravit pro místní i turisty důstojnou oslavu. „Přesnou představu zatím nemáme. Program budeme tvořit s nově zvoleným zastupitelstvem,“ uvedl.

Stožec je vyhledáváný především kvůli klidu a tichu. Zajímavostí je také to, že se jedná o místo s nejmenší měrou světleného znečištění. V létě se zde nabízí nekonečné možnosti k vyžití v sedle horského kola, v zimě zase s běžkami na nohou. Leží na těch nejfrekventovanějších lyžařských trasách. Ty budou pro nadcházející měsíce její velkou devizou. „Doufáme, že letos do Stožce přijede mnoho turistů. Připravené budou kvalitní běžecké stopy, které obec udržuje vlastní rolbou,“ říká starosta.

Starostka Karabec je rodákem z nedalekých Volar, na Stožec se přestěhoval a žije zde 35 let. Nyní je v důchodu, během aktivního života pracoval jako správce budov a areálu roty pohraniční stráže v Českých Žlebech, které sloužilo jako rekreační středisko středočeského krajského úřadu, předtím byl velitelem roty pohraniční stráže přímo na Stožci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…